Na dan človekovih pravic je potekala še ena od presunljivih iztisnitvev, ki pod vprašaj postavlja demokratičnost, moralnost in pravičnost, skupaj z delom pristojnih institucij in lepimi besedami o zaščiti diskriminiranih ali boju zoper »tajkunstvo«.

 

Dan človekovih pravic je dan, ko spregovorijo tudi tisti, ki morajo drugače molčati. Je dan, ko poteka vrsto slovesnosti, ki želijo spodbuditi k zmanjšanju kršitev človekovih pravic, ki naj bi bile temelj modernih demokratičnih družb. Sem zagotovo sodijo tudi kršitve zoper lastnino in premoženje ter kršitve na institucionalni ravni oziroma z drugimi besedami so to t. i. nepravilnosti pri upravljanju: diskriminacija, nepravičnost in še bi lahko naštevali.

 

Ravno na ta dan je potekala ena tistih spregledanih zgodb, ki postavlja demokratičnost, moralnost in nenazadnje pravičnost pod vprašaj. Skupščina ADRIATIC SLOVENICE, Zavarovalne družbe, d.d. (AS), kjer je bil sprejet sklep o izključitvi malih delničarjev. Večina se  vdana v usodo z izključitvijo že sprijaznila, a sprejeta odpravnina v višini 21 evrov za eno delnico, pa je ne le nepravična temveč tudi diskriminatorna. Predlagani nasprotni predlog o odpravnini 210 evrov, ki naj bi bila ekvivalent vsaj nakupni vrednosti 550 DEM in več, ki so jo bili že od leta 1990 prejkoslej primorani vplačevati zaposleni in kooperanti Zavarovalnice, je bil zavrnjen. Po mnenju predlagatelja - večinskega delničarja KD Holding - je namreč odpravnina 21 evrov najvišja vrednost v oceni vrednosti s strani cenilca. Mali delničarji so nad ignoranco in aroganco ogorčeni. In kje se sedaj uresničujejo vse lepe besede o zaščiti diskriminiranih skupin ali resnejšemu nastopu zoper »tajkunizacijo« Republike Slovenije.

 

Zavest, da moč malih delničarjev samo v organiziranjem skupnem delovanju, je prerasla v Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD). VZMD je tu in še v mnogih podobnih primerih nastopilo kot pooblaščenec oškodovanih malih delničarjev AS. Tako je mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD, je ob zaključku Skupščine že napovedal izpodbojno tožbo in v nadaljevanju tudi sodno preveritev primernosti denarne odpravnine. Kje pa so pri številnih tovrstnih postopkih, ki jih sproža in vodi VZMD vse institucije lepih besed na državni ravni, ki skrbijo za pravičnost v državi?

 

Že res, kot nas pozivajo oglaševalske akcije (med njimi izdatno tudi KD Group) in mediji, da lahko sami poskrbimo za naša naložbe, zavarovanja, delnice in imetje ter da pri tem ne potrebujemo nikogar. A, v slogi je moč in to tu drži. Pa naj bo to Aktiva Invest, Farme Ihan, Pekarne Grosuplje, Alpetour Bandag in nenazadnje Vzajemna, Petrol, Mercator itn., kjer je povezovanje malih delničarjev pod iniciativo VZMD že prineslo očitne, prej neslutene rezultate in dosežke.

 

Za odnose z javnostmi VZMD

Anja Červek

Značke: iztisnitev