• Medij: Radio Koper
Vseslovensko združenje malih deležnikov ocenjuje neizplačilo dividend v Luki Koper kot škandalozno in škodljivo.Luka Koper letos ne bi izplačala dividend. Foto: Radio Koper/Alan RadinLuka Koper letos ne bi izplačala dividend. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Družba Luka Koper je po mnenju uprave lani poslovala dobro, kljub začetnim znakom ohlajanja svetovnega gospodarstva. Pridelala je 30 milijonov evrov dobička, od katerega pa delničarji ne bodo dobili dividend. Uprava in nadzorni svet namreč predlagata, da bi dobiček ostal nerazporejen. Razlog je negotovost zaradi posledic pandemije. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev napovedujejo, da bodo vložili nasproten predlog, takoj ko bo sklicana skupščina delničarjev.

Luka Koper v času pandemije nemoteno izvaja vse storitve, a razmere močno vplivajo na logistiko, kjer pa bodo posledice občutili z zakasnitvijo, sporoča uprava Luke v letnem poročilu. Predsednik Dimitrij Zadel je o poslovanju v letošnjem letu pred dnevi povedal le:
Do sedaj, v prvem četrtletju, smo se dobro borili glede prometa, obdržali smo poslovanje. Z napovedmi za naprej moramo najprej seznaniti naše organe.

Uprava je nadzornemu svetu predlagala, in ta se je strinjal, da bilančni dobiček, pridelan v lanskem letu, to je 30 milijonov evrov, ostane nerazporejen, da bi tako zagotovili finančno stabilnost. Odstop od dividendne politike morajo potrditi delničarji na skupščini, ki še ni sklicana. V Slovenskem državnem holdingu, predstavniku največjega delničarja, države, ne želijo komentirati stališča do predloga, da država dividend letos ne bo dobila. Pri odločanju o tem bodo upoštevali vse relevantne okoliščine poslovanja, torej tudi učinke epidemije, sporočajo z SDH. Prav to, da ni konkretne analize in podatkov, pa je po mnenju

Vseslovenskega združenja malih delničarjev škandalozno in škodljivo. Prepričani so, da so družbe, ki so se tako kot Luka odločile za odstop od dividendne politike, denimo Telekom in Zavarovalnica Triglav, sposobne brez težav izvesti izplačila. Zato napovedujejo vložitev nasprotnih predlogov na skupščinah in če ne bodo uspeli, izpodbojnih tožb. Uprava Luke in nadzorni svet sta si sicer v korist družbe znižala plače za 20 oziroma 30 odstotkov.

Tjaša Škamperle