• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: petek, 16.04.2021


MOREL 16 4 2021 V IGRI PET MILJONOV EVROVLjubljana (MOREL)- Včeraj je na Okrožnem sodišču v Ljubljani, pred okrožno sodnico Natalijo Novak Horvat, potekal narok v zadevi sodne določitve primerne denarne odpravnine zaradi izključitve manjšinskih delničarjev iz družbe VIZIJA HOLDING, k.d.d. V VZMD se ob tem sprašujejo, ali bo večinski lastnik naposled le pripravljen plačati dolžni predujem - tokrat za sodnega cenilca - saj je sodnica tokrat »opozorila«, da - v kolikor predujem ne bo založen - »bo sodišče brez nadaljnjega obravnavanja v zadevi odločilo na podlagi listin v spisu.« Tri leta po iztisnitvi manjšinskih delničarjev iz družb Vizija Holding, k.d.d., in Vizija Holding Ena, k.d.d., se v dolgotrajnih prizadevanjih VZMD za dosego poštene oz. dodatne denarne odpravnine naposled kažejo realne možnosti za uspeh. Glede na konec minulega leta prejeto mnenje poravnalnega odbora o primernosti denarne odpravnine po prvem odstavku 609. člena ZGD-1, v nepravdnih zadevah Ng12/2018 in Ng13/2018, bi namreč skupno 976 iztisnjenih delničarjev družb Vizija Holding in Vizija Holding Ena, lahko – poleg leta 2018 izplačanih 286.966,00 € prvotne denarne odpravnine – prejelo kar za 4.999.398,70 € dodatnih denarnih odpravnin!

Sklep o iztisnitvi oz. prisilni razlastitvi delničarjev je na skupščinah 29. 12. 2017 sam-sebi sprejel večinski/glavni delničar - povezane družbe poslovnega imperija Daria in Vesne Južna: CGP, d.d., Hidrotehnik, d.d., Lisca, d.d.,  Perspektiva FT, d.o.o.,  Strešnik, d.o.o., in Tiskarna Novo mesto, d.d. (skupaj 96,71 % vseh delnic) - pri čemer je kot primerno denarno odpravnino določil pičlih 2,00 € na delnico obeh družb. Že na samih skupščinah je VZMD napovedal izpodbijanje takšnih sklepov, za tem pa vložil zahtevi za sodno preveritev takšne denarne odpravnine.

Prej omenjeno Mnenje poravnalnega odbora ugotavlja, da v obeh primerih izplačana denarna odpravnina 2,00 € na delnico ni bila primerna, saj bi morala za delnico Vizije Holding poštena denarna odpravnina znašati 37,60 € (kar 1.780 % več), za delnico Vizije Holding Ena pa 36,05 € - v obeh primerih torej več kot 18 x toliko, kot so delničarjem prvotno namenili večinski lastniki! Slednji so sicer za tem naročili in Sodišču predložili novo »Strokovno mnenje«, s katerim so problematizirali strokovno pravilnost ravnanja Poravnalnega odbora, ki je svoje mnenje oblikoval na podlagi javno dostopnih informacij in računovodskih predpostavk. V VZMD so takšno potezo glavnega delničarja označili kot izrazito dvolično, saj je Poravnalni odbor - ob dejstvu da večinski lastnik ob iztisnitvi ni pripravil niti zakonsko zahtevanega cenitvenega poročila - pri oblikovanju svojega mnenja o primerni denarni odpravnini želel angažirati tudi neodvisnega ocenjevalca vrednosti podjetij, vendar to ni bilo mogoče, ker nasprotna stran - kljub pozivu sodišča - ni poravnala predujma za potrebne stroške.

O navedenih okoliščinah so v VZMD nekdanje delničarje pisno obvestili že konec lanskega leta ter jih povabili k podpisu Delničarskega sporazuma in Pooblastil odvetniški družbi, kar še vedno lahko storijo. Doslej se je tovrstnim prizadevanjem pod okriljem VZMD že pridružilo preko 250 nekdanjih delničarjev! Ob tem iz Združenja še sporočajo, da vsem tistim delničarjem, ki so še pred iztisnitvijo svoje delnice prenesli k »Delniški OPORI« pri VZMD v tem času ni potrebno narediti ničesar, saj za zaščito njihovih pravic VZMD skrbi že ves ta čas. Za vsa dodatna pojasnila so sodelavci VZMD na voljo vsak delavnik med 10:00 in 15:00, na telefonskih številkah 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-naslovu delnice@vzmd.si. To so sporočili iz VZMD. (konec)