TV SLOVENIJA, 10.05.2009, DNEVNIK, 19.02
DEJAN LADIKA: Nadaljujemo z bojem proti tajkunom, ki ga je pred dobrim tednom po maratonski seji enotno in odkrito napovedala vladna četverica. Obsodila je tako imenovano podaljševanje tajkunskih posojil in izrekal ukor upravama NLBja in NKBMja. A poskus hitre in astronomske obdavčitve managerskih plač in nagrad je spodletel. Tudi zadnja mahinacija v Istrabenzu in Infondu holdingu kažejo, da bo vlada težko strla tajkunski oreh.
VESNA DERŽEK: Petek je jasno pokazal. Tajkunom vlada še ni stopila na prste. Igor Bavčar se vnovič poteguje za

položaj predsednika uprave Istrabenza. Možnosti za njegovo vnovično imenovanje so kljub finančnemu potopu Istrabenza velike, saj bo novo upravo že v naslednjih dneh izbiral stari, Bavčarju še vedno naklonjeni, nadzorni svet.
TOMAŽ TOPLAK (predsednik nadzornega sveta Istrabenza, 8.5.2009): Gospod Bavčar je bil, ja.
NOVINARKA: Ste ga vi zaslišali?
TOPLAK: No, tako kot vsi ostali se je predstavil na nadzornem svetu.
DERŽEK: Če jim tega seveda ne bodo preprečile banke upnice. Te se sestanejo že jutri. Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot je po petkovi skupščini Infonda Holdinga le še utrdil svoj položaj. Skupščina tega holdinga je namreč kljub nasprotovanju malih delničarjev sprejela sklep o dokapitalizaciji družbe Center Naložbe. Imperij Boška Šrota bo tako lahko kaj kmalu povsem konsolidiran in to na račun iztisnitev več kot 33.000 malih delničarjev. Te bodo sklep skupščine spodbijali an sodišču, saj.
RAJO STANKOVIČ (mali delničar, predsednik društva Delničarji - skupaj smo močnejši): Mora od sklica do skupščine miniti en mesec in to je minimalno zakonsko določilo.
DERŽEK: Vendar sodna praksa malim delničarjem doslej ni bila naklonjena.
KRISTJAN VERBIČ (Združenje malih delničarjev): Se je sodišče postavilo na stališče, da to iz vidika odločitev, ki so sprejete na skupščini, ni sporno in da zaradi tega je seveda tožba neutemeljena, zavrnjena.
DERŽEK: Upanje ostaja. Mali delničarji so, če že ne na skupščini, uspeli v državnem zboru. Novela zakona o gospodarskih družbah namreč uvaja ničnost skupščin, ki so sklicane prej kot v 30 dneh. Minister za gospodarstvo je tudi napovedal.
MATEJ LAHOVNIK (minister za gospodarstvo, 8.5.2009): Predlog tudi vsebuje dopolnitve določb o poravnalnem odboru oziroma tisto, kar je bistveno, prepoveduje udeležbo članom nadzornega sveta v dobičku družbe.
DERŽEK: Zbor bo zakon sprejemal čez dober teden dni. In še en v vrsti napovedanih ukrepov vlade: prepoved dajanja, zavarovanja in podaljšanja kreditov, ki bi bili namenjeni upravam in z njimi povezanim osebam za odkup podjetij.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Deržek Vesna
Teme: Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 10. 05. 2009
Termin: 19:00
Trajanje:3