Vseslovensko združenje malih deležnikov je v zakonitem roku, kot delničar družbe Istrabenz, d.d., podalo dva nasprotna predloga, in sicer k 3. točki dnevnega reda, kjer predlaga višino dividende 1,08 EUR bruto na delnico, ter k 4. točki dnevnega reda, kjer predlaga 4-letni mandat za člana nadzornega sveta.
 

 

Nasprotni predlog delničarja VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov k predlogu sklepa 4. točke dnevnega reda 12. skupščine družbe Istrabenz, d.d.

VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov, Salendrova 4, 1000 Ljubljana, delničar Istrabenza, d.d. (v nadaljevanju delničar-predlagatelj), vlaga na podlagi 5. odstavka 300. člena ZGD-1 nasprotni predlog k predlogu sklepa 4. točke dnevnega reda 12. skupščine Istrabenz, d.d., in sporoča, da bo na skupščini ugovarjal objavljenemu predlogu sklepa in da bo druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za:

 

NASPROTNI PREDLOG

 

k točki 4. Imenovanje člana nadzornega sveta na mesto dosedanjega člana nadzornega sveta mag. Boža Predaliča

 

Nasprotni predlog sklepa:

Za člana nadzornega sveta družbe Skupščina izvoli mag. Kristjana Verbiča, za mandatno obdobje štirih let od dneva imenovanja na Skupščini družbe.

 

Obrazložitev:

Delničar-predlagatelj je nadzornemu svetu Istrabenz, d.d., predlagal, da za člana nadzornega sveta Istrabenz, d.d., namesto odstopljenega člana nadzornega sveta mag. Boža Predaliča, ki je z mesta člana nadzornega sveta odstopil dne 21. 5. 2008, imenuje mag. Kristjana Verbiča. Nadzorni svet je skupščini predlagal sprejem sklepa, da se za člana nazornega sveta Istrabenz, d.d., imenuje mag. Kristjan Verbič za mandatno obdobje od 29. 8. 2008 do 29. 5. 2009. Delničar-predlagatelj se strinja s predlaganim kandidatom, ki ga je nenazadnje sam predlagal nadzornemu svetu. Ne strinja pa se z dolžino mandatnega obdobja. Delo v nadzornem svetu javne družbe je namreč po svoji naravi zelo zahtevno in strokovno delo, pri katerem ima vsak od članov praviloma dostop do notranjih informacij in drugih, za družbo in delničarje pomembnih informacij. Zato delničar-predlagatelj meni, da ni primerno, da se člane nadzornega sveta imenuje za kratka mandatna obdobja in predlaga, da se predlagani član mag. Kristjan Verbič imenuje za štiriletno mandatno obdobje.

prof. dr. Ludvik Toplak

predsednik strokovnega sveta VZMD

dr. Miran Mejak

predsednik sveta VZMD

mag. Kristjan Verbič

predsednik VZMD


_________________________________

 

Nasprotni predlog delničarja VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov k 3. točki dnevnega reda 12. skupščine družbe Istrabenz, d.d.

 

 

 

 

VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov v zvezi s sklicano 12. redno sejo skupščine družbe Istrabenz d.d., sklicane za dne 28.8.2008, podaja skladno z določbami 300. člena ZGD-1 razumno utemeljen nasprotni predlog k 3. točki dnevnega reda skupščine (Uporaba bilančnega dobička za leto 2007 ter podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu). VZMD sporoča, da bo ugovarjal predlogu organov vodenja in nadzora in druge delničarje pripravil do tega, da bodo pod točko 3. dnevnega reda glasovali za nasprotni predlog, kot izhaja iz nadaljevanja.

 

Nasprotni predlog sklepa k 3. točki dnevnega reda z naslovom Uporaba bilančnega dobička za leto 2007 ter podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svet, ki ga predlaga VZMD, glasi:

a) Bilančni dobiček družbe v znesku 98.204.998,60 € se uporabi v naslednje namene:

1. za dividende družbe 5.594.400,00 €, kar predstavlja 1,08 € bruto na delnico;

Družba bo delničarjem, za katere ima popolne podatke, izplačala dividende najkasneje do 27. 10. 2008, in sicer po stanju delničarjev, vpisanih v delniško knjigo družbe, ki se vodi v centralnem registru pri KDD - Centralni klirinško depotni družbi, d.d., Ljubljana, na dan 1. 9. 2008.

2. za druge rezerve družbe iz dobička 92.610.598,60 €.

 

b.) Skupščina podeljuje upravi družbe razrešnico za poslovno leto 2007.

 

c.) Skupščina podeljuje nadzornemu svetu družbe razrešnico za poslovno leto 2007.«

 

UTEMELJITEV:

Predlagana višina dividende v višini 1,08 € na delnico izdajatelja Istrabenz, d.d., je za 50 % višja od dividende, ki sta jo predlagala za izplačilo uprava in nadzorni svet družbe. VZMD meni, da lanski čisti dobiček družbe Istrabenz, d.d., v višini 98 mio €, takšno izplačilo dividende omogoča in utemeljuje. Upoštevaje takšno poslovanje družbe Istrabenz, d.d., v letu 2007, je po mnenju VZMD prav, da se to ustrezno odrazi tudi v višini dividende v letošnjem letu. Takšni rezultati dajejo tudi zadosten razlog za odklon od dividendne politike družbe, kot je bila opredeljena s Strateškim poslovnim načrtom družbe za obdobje 2007-2011, iz jeseni 2006, kakor je dosegljiv iz sistema obveščanja Ljubljanske borze SEOnet. Predlagano povečanje dividende hkrati tudi ni takšno, da bi lahko pomembno vplivalo na poslovanje ali zmožnost rasti družbe.

 

 

 

Mag. Kristjan Verbič

predsednik VZMD

 

 

Značke: skupščina