Aktualne in pretekle sklice skupščin delniških družb lahko odslej spremljate in enostavno dostopate do vsebin sklicev kar na spletni strani VZMD, kjer boste opozorjeni tudi na nekatere posebej problematične predloge sklepov. Novost je namenjena zlasti vsem delničarjem delniških družb, ki so registrirane v Republiki Sloveniji, saj ti do sedaj o sklicanih skupščinah ter odločanju o najpomembnejših sklepih za njihove naložbe in premoženje pogosto niso bili (primerno) obveščeni. V VZMD upajo, da bo tako manj primerov, ko mali delničarji izvedo, da so bili oškodovani zaradi iztisnitve (razlastitve!), dokapitalizacije, umika lastnih delnic, umika z borze, preoblikovanja družbe ipd. šele takrat, ko je prepozno praviloma tudi za sodne postopke. Temu je na spletni strani namenjen še poseben opomnik POZOR.

Pri VZMD se dobro zavedajo, da je obveščanje o sklicanih skupščinah pogosto slabo, netransparentno, ali omejeno zgolj na nekaj izbranih posameznikov, kar nedvomno krati osnovne pravice delničarjev, ki neobveščeni na skupščinah posledično ne morejo sodelovati. V primerih najbolj radikalnih skupščinskih sklepov - na primer iztisnitve manjšinskih delničarjev oz. razlastitve (kakor takšen skupščinski sklep ustrezneje poimenuje predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič) - pa pogosto delničar izve za ultimativni poseg v njegovo lastnino in premoženje šele takrat, ko je že prepozno za sprožitev kakršnihkoli postopkov, tudi sodnih.

Vsemu navkljub doslej VZMD tozadevnega katastrofalnega stanja ni uspel urediti v sklopu vztrajnih in argumentiranih predlogov sprememb in dopolnitev področne zakonodaje. Zato so se odločili, da bodo aktualne (pa tudi pretekle) sklice skupščin odslej objavljali na njihovi spletni strani: www.vzmd.si, in sicer pod zavihkom Sklici skupščin. Seznam bo za vsak pretekli teden osvežen vsak ponedeljek, vsi zainteresirani pa se lahko seznanijo z datumom, uro, naslovom, virom sklica in pomembnimi podrobnostmi skupščin delniških družb. Pri vsakem sklicu se nahaja tudi hiperpovezava na uraden sklic.

Značke: iztisnitev