Mag. Kristjan Verbič je v petek, 19.9., obiskovalcem odmevnega dogodka ExpoMoney v Sao Paulu predstavil VZMD in program investo.si. Pozornost je namenil zlasti primerjavam in priložnostim investiranja v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, pri čemer so bile posebej izpostavljene možnosti in potenciali povezovanja s podjetji, ki so predstavljena tudi na spletni strani investo.si. Po javni predstavitvi je navezal številne stike s pomembnimi predstavniki brazilskega gospodarstva ter ob tem prejel vabila za obisk najpomembnejših brazilskih družb in njihovih vodilnih predstavnikov.

 

Predsednik VZMD je v petek pred strokovno javnostjo, številnimi predstavniki gospodarstva, investitorjev in drugimi zainteresiranimi obiskovalci ExpoMoney v Sao Paulu, največjega tovrstnega dogodka v Južni (Latinski) Ameriki, predstavil VZMD, predvsem pa samostojni program investo.si, ki je namenjen promociji investicijskih priložnosti v Sloveniji in regiji jugovzhodne Evrope. Program investo.si ponuja priložnost za predstavitev slovenskega gospodarstva, naložbenih, poslovnih in strateških možnosti in potenciala Slovenije, srednje in jugovzhodne Evrope ter slovenskemu gospodarstvu omogoča navezavo pomembnih mednarodnih oz. globalnih stikov.

Prisotni na dogodku, v sklopu katerega se je predstavilo preko 100 vodilnih brazilskih podjetij, bank, borznih hiš in institucij, zvrstila pa so se tudi številna predavanja strokovnjakov in upravljavcev o možnostih in pasteh investiranja, so z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi vsekakor najmanjše države oz. njenega predstavnika (predsednika VZMD). Pozornost je namenil zlasti primerjavam in možnostim, pri čemer so bile posebej izpostavljene možnosti in potenciali povezovanja s podjetji, ki so predstavljena tudi na spletni strani investo.si, in sicer Intereuropa, d.d., ISTRABENZ, d.d., Krka, d.d., LUKA KOPER, d.d., Mercator, d.d., PETROL, d.d., SIGEM Business Consulting in Inventera.net.

Po javni predstavitvi je predsednik VZMD navezal številne stike s pomembnimi predstavniki brazilskega gospodarstva in opravil številne individualne razgovore. Ob tem je prejel tudi vabila za obiske najpomembnejših brazilskih družb in njihovih vodilnih predstavnikov, zaradi česar se je mag. Verbič odločil za nekaj dni podaljšati sicer enotedenski uradni del obiska v Braziliji, državi s preko 190 milijonov prebivalcev ter izjemno hitro rastjo novo nastalih podjetij (5,4 % leta 2007). Brazilsko gospodarstvo je eno izmed vodilnih v proizvodnji živil, pridelavi žitaric in bio goriv, s preko 60 podjetji, uveljavljenimi tudi izven Brazilije ter BDP 1.314 trilionov USD (4,5 % rast BDP). Brazilijo odlikujejo več kot 800 % gospodarska rast (v USD), politična in gospodarska stabilnost ter visoka prisotnost kapitala na delniškem trgu (preko 1,2 triliona USD).

V teh dneh bo tako mag. Kristjan Verbič med drugim obiskal najnovejšo rafinerijo družbe PETROBRAS (Petroleo Brasileiro), osme največje naftne družbe na svetu po tržni vrednosti, ter izjemne rudnike drugega največjega rudarskega in železarskega podjetja na svetu, VALE.

Značke: mednarodno