Pred dobro uro se je zaključila 15. redna skupščina družbe Slovenijales, družba za trgovino in druge storitve, d.d. na seji je bilo prisotnih 228.798 glasov/delnic oziroma 83,62% kapitala družbe. Največ pozornosti so po pričakovanjih vzbudile obravnave o potrditvi letnega poročila družbe, glasovanje o uporabi bilančnega dobička, podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu ter imenovanje novih članov nadzornega sveta družbe.


Zastopnik VZMD mag. Blaž Strojan je pred glasovanjem o 2. točki dnevnega reda zahteval pojasnila o poslovanju družbe v preteklem obdobju, še zlasti pa je izpostavil terjatev Jugobanke in rezervacije. Pred glasovanjem je bilo delničarjem pojasnjeno, da zapleti segajo v obdobje pred skoraj 20 leti in je bilo od takrat veliko poizkusov za ureditev razmer. Postopki tečejo v Sloveniji, ZDA in Srbiji, zahtevek pa naj bi dosegal 36,6 MIO €. Iz tega naslova je sodišče blokiralo 10 MIO € Slovenijalesovih sredstev in dovolilo vpis predznambe hipoteke na nepremičnino - poslovno stavbo na Dunajski 22 v Ljubljani. Ker morebiten neuspeh v tem sodnem postopku najverjetneje pomeni stečaj Slovenijalesa, je VZMD zahteval še dodatna pojasnila o aktivnostih poslovodstva za preprečitev takega razpleta, ki pa nakazujejo na to, da poslovodstvo ni dovolj aktivno angažirano v smeri iskanja hitre in učinkovite rešitve. Na seji so bili izpostavljeni tudi objekti in zemljišča na področju Srbije, katerih status je delničarjem neznan. Ureditev tega področja in povrnitev nepremičnin pod okrilje družbe zahteva aktiven pristop poslovodstva, ki pa VZMD ni prepričalo, da res ravna tako.

VZMD je nasprotoval tudi ponovnemu imenovanju g. Uroša Ivanca v nadzorni svet, saj je bil njegov predsednik že v aktualni sestavi, nekaj časa pa opravljal tudi funkcijo poslovodje družbe. Ob upoštevanju poslovnih rezultatov družbe, je njegovo ponovno imenovanje nelogično, ob čemer je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da se je nadzorni svet pod njegovim vodstvom s prejšnjim direktorjem Žigom Jelencem dogovoril za sporazumno prenehanje mandata, današnja skupščina pa poslovodstvu v času g. Jelenca ni podelila razrešnice.

 
Brez pojasnila pa je na današnji seji uprava umaknila točko, pod katero naj bi se odločalo o soglasju k pripojitveni pogodbi družbe Lesnina LGM d.d., k družbi Slovenijales d.d.
Značke: skupščina