Danes je predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič poslal pismo preko 15.000 malim delničarjem VIPA HOLDING, s katerim jih poziva k sklenitvi delničarskega sporazuma v okviru VZMD.

 

Spoštovani delničarji VIPA HOLDING, d.d.


VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov smo ustanovili z željo po učinkoviti zaščiti pravic in premoženja malih delničarjev, zlasti ker so v delniških družbah večinski delničarji pogosto sprejemali odločitve v škodo malih delničarjev. Poslanstvo Združenja je vplivati na področno zakonodajo in spremljati dogajanja na delniškem trgu. VZMD posebej pozorno spremlja prevzemne aktivnosti in se po potrebi v posamezne prevzeme - na strani malih delničarjev - tudi dejavno vključuje.

Tako že od pomladi 2006 spremljamo prevzemne aktivnosti, povezane z VIPO in VIPO HOLDINGOM, toliko pozorneje, kolikor so se iz tega naslova na nas obračali vse številnejši delničarji. Zato smo se v VZMD odločili, da vas obvestimo o pomembnem dejstvu, ki bi ga sicer v tem času utegnili spregledati. Danes (3.1.2007) je namreč družba Vipa, d.d., objavila podaljšano ponudbo za odkup delnic družbe Vipe Holding, d.d., po ceni 7,09 EUR (1.700,00 SIT), kar je doslej najvišja cena. Pri tem vas želimo opozoriti, da se bo omenjena ponudba iztekla že 10. januarja 2007.

Predstavniki VZMD smo v preteklih dneh od vodstva družbe Vipa, d.d., prejeli zagotovila, da dodatnega podaljšanja prevzema ne načrtuje, saj so že presegli ciljno količino nakupov delnic, to je več kot polovico. Hkrati smo prejeli tudi zagotovila, da bodo vsi, ki so doslej že sprejeli njihovo prevzemno ponudbo, prejeli tudi razliko v ceni - do tokratne najvišje cene. Pri tem je vodstvo družbe Vipa, d.d. izpostavilo, da se je - tudi spričo pogovorov s predstavniki VZMD - zavestno odločilo za podaljšanje časa prevzema, saj je na ta način želelo omogočiti čim večjemu številu malih delničarjev, da se odločijo za morebitno prodajo. Po informacijah, ki so nam jih posredovali iz družbe Vipa, d.d., lahko zainteresirani delničarji prejmete podatke o prodaji vaših delnic oz. uredite vse v zvezi s prodajo na vseh področnih enotah Abanke Vipe, NKBM in borzno-posredniških hiš.

Vse delničarje, ki se za odprodajo ne boste odločili, pa pozivamo, da sklenete priloženi delničarski sporazum ter pristopite k Vseslovenskemu združenju malih delničarjev, saj načrtujemo ustanovitev Sekcije malih delničarjev družbe Vipa Holding. To je toliko bolj pomembno zaradi dejstva, da se bo po zaključenem prevzemu družbe Vipa Holding, d.d., v družbi močno okrepil položaj prevzemnika (Vipa, d.d.). Malim delničarjem, ki se ne boste odločili za prodajo, lahko le združena kapitalska moč zagotovi, da bo družba upravljana v korist vseh lastnikov, ne le največjih. Temu smo bili žal že pogosto priče, saj so največji lastniki, naprimer preko svojih predstavnikov v nadzornih svetih, vplivali na upravljanje družb v korist največjih delničarjev. To je bilo mogoče prav zaradi neorganiziranosti malih delničarjev, ki v organih upravljanja niso imeli svojih predstavnikov.

V minulem letu smo, v imenu združenih malih delničarjev - prav zaradi organiziranega skupnega nastopa v okviru VZMD, na nekaterih skupščinah družb preprečili sprejem odločitev, ki bi bile v škodo malih delničarjev. Za vse informacije smo dosegljivi vsak delavnik na zgoraj navedenih številkah in naslovih.

Lep pozdrav in srečno,

 

mag. Kristjan Verbič
Predsednik VZMD

 

Ljubljana, 3. januar 2007