Protest zoper nedopustne regulatorne pritiske na organizirano nastopanje malih delničarjev in javni poziv direktorici ATVP Page 1

Pretekli teden je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, na Direktorico ATVP, mag. Anko Čadež, naslovil javni Protest zoper nedopustne regulatorne pritiske na organizirano nastopanje malih delničarjev. Z njim utemeljeno opozarja, da se Združenje zadnjih nekaj let srečuje z neupravičenimi pritiski ATVP, ki zavestno otežujejo - vse pogosteje pa celo onemogočajo - opravljanje poslanstva VZMD iz naslova interesnega združevanja posameznikov in skupin državljanov. »To je paradoksalno, saj naj bi bila skrb za pravice in interese najbolj ranljive skupine udeležencev na finančnem trgu – malih delničarjev – smisel in namen obstoja ne le stanovskih združenj malih delničarjev, temveč tudi same ATVP, ki je ne potrebujemo za zaščito tajkunov in finančnih posrednikov, temveč za zaščito pred njimi v pismu izpostavi mag. Verbič.

Spričo gonje zoper VZMD in civilno družbo »Delniška OPORA« (VIDEO), katere poslovodja je Združenje, Direktorico ATVP med drugim spomni na primer (ne)ukrepanja oz. nadzora v primeru borznoposredniške družbe Moja delnica, kjer so »poniknili« milijoni »zajamčenega« premoženja stoterih vlagateljev, ter na skrajno sporne prakse družb iz kroga ILIRIKE oz. IGORJA ŠTEMBERGERJA, njenega večinskega lastnika in Predsednika uprave. Za razliko od teh ni VZMD nikdar mešal svojega premoženja s premoženjem drugih malih delničarjev in pri njem nikoli ni poniknilo premoženje nobenega malega delničarja. Kljub temu pa ATVP že 5 let javno OPOZARJA pred VZMD in »Delniško OPORO« na svojih spletnih straneh, in sicer z nosilnim razlogom, da ATVP ni pristojna za nadzor nad VZMD, saj VZMD ne opravlja investicijskih storitev in poslov.

Sedaj se je ATVP - v svojem preganjanju vsega, kar »diši« po VZMD - spustila tako daleč, da od VZMD zahteva vso dokumentacijo glede poslovanja od leta 2016 dalje, in to v 10 delovnih dneh. ATVP to dokazljivo počne na pobudo ILIRIKE d.d. - enega najbolj »kompromitiranih« finančnih posrednikov na slovenskem trgu! Pri tem je ATVP pripravljena iti tako daleč, da pozablja na svoje več kot 5 let trajajoče opozarjanje delničarjev pred »Delniško OPORO« ravno iz razloga, ker ta ni pod njenim nadzorom! »Eno so različna pravna tolmačenja, drugo pa so različni vatli za različne udeležence in radikalno spreminjanje stališč, glede na dnevne potrebe »zatiranja« določenih udeležencev, posameznikov in skupin državljanov še opozarja mag. Verbič ter javno poziva, da Direktorica ATVP, mag. Anka Čadež, kot varuhinja zakonitosti ravnanja ATVP zagotovi, da ATVP:

  1. preneha s predlaganjem in zagovarjanjem zakonskih sprememb, katerih edini namen je poslabševanje možnosti in pogojev organiziranega nastopanja malih delničarjev.
  2. Okrepi nadzor nad finančnimi posredniki, ki očitno močno peša.
  3. Se pri pridobivanju informacij od VZMD omeji na informacije in podatke, ki jih iz drugih virov (t.j. iz uradnih registrov in evidenc finančnih posrednikov) ne more pridobiti, ne pa da z nalaganjem nesorazmernih administrativnih bremen VZMD, kot jih v času svojega obstoja ni doživel noben izmed finančnih posrednikov (posredovanje evidenc vseh strank za obdobje več kot 5 let), zasipa skromne kadrovske kapacitete VZMD v najbolj kritičnem času zadnje faze razgradnje registrskih računov, ko bi se vsi morali osredotočati na to, da čim več malih delničarjev, upravičencev in državljanov zaščiti svoje premoženje pred dokončno izgubo.

Ob tem Predsednik VZMD spomni mag. Čadeževo na dejstvo, da ATVP z ukinitvijo registrskih računov preko 260.000 državljanom leta 2016 – za razliko od VZMD – ni imela nobenih težav. Prav tako so se za popolno liberalizacijo fiduciarnih računov vrednostnih papirjev zavzemali uradni predstavniki ATVP v najvišjem zakonodajnem telesu Republike Slovenije. Ko pa je v odziv na ukinitev registrskih računov leta 2016 - ob izrecni podpori Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) - VZMD oblikoval shemo »Delniška OPORA« (VIDEO) ter malim delničarjem, soočenim s pretečim izbrisom, omogočil skupno in s tem cenejše imetništvo delnic preko zakonitih fiduciarnih računov različnih slovenskih odvetnikov, je ATVP nenadoma pričela gonjo ne le proti »Delniški OPORI«, temveč proti fiduciarnim računom odvetnikov nasploh. ATVP se je navedenega lotila tako zavzeto, da je bilo potrebno kar dvakrat spreminjati zakone - novela ZTFI-G je tako omejila dopustne namene fiduciarnega imetništva vrednostnih papirjev s strani odvetnikov (VIDEO), ZTFI-1 pa je omejil trajanje teh računov celo glede zakonsko dopustnih namenov (VIDEO)! Letos pa je ATVP želela doseči spremembo zakonodaje še v tretje (razširitev pristojnosti ATVP tudi nad osebe, ki niso licencirane pri ATVP – torej ravno odvetnike), a se je - tudi po vztrajnih opozorilih VZMD na poskus dodatne uzurpacije pristojnosti - naposled umaknila.

»Pri ravnanju ATVP se torej ponavlja vzorec, po katerem pravila niso enaka za vse, temveč se razlagajo in celo spreminjajo v škodo malih delničarjev oz. posameznikov in skupin državljanov, če jih ti pričnejo uporabljati za zaščito svojih interesov. Ironično in sramotno je, da gonja svoj vrhunec dosega ravno v času vlade, ki deklarira prizadevanja za birokratsko in finančno razbremenitev državljanov,« še opozori mag. Verbič.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si