Na današnji skupščini družbe SAVA TURIZEM, d.d., je bilo prisotnega 99,92 % kapitala z glasovalno pravico, poleg glavnega delničarja SAVA, d.d. (99,91 % vseh delnic) le še Jožef Zidar, ki je zastopal enega izmed malih delničarjev ter Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Skupščina je imela le eno vsebinsko točko in sicer Soglasje skupščine k izčlenitivi s prevzemom, s katerim naj bi družba pripravila potrebno za prodajo hčerinske družbe TERME LENDAVA, d.o.o.  Pri tem je mag. Verbič zastavil vrsto konkretnih vprašanj, med drugim: kako je družba opredelila najbolj perspektivne in donosne destinacije ter kakšni so bili tozadevni kriteriji, na podlagi katerih je družba sprejela odločitev za odprodajo Term Lendava. Glede na to, da si je družba Sava Turizem leta 2011 pripojila Terme Lendava, je vodstvo družbe tudi povprašal ali se bo izčlenjena družba razlikovala od takratne pripojene družbe in v čem. Ker iz samega predloga izhaja, da se predlagatelju najverjetneje mudi, je mag. Verbič zastavil tudi vprašanje ali ima Sava Turizem za Terme Lendava že znanega kupca in kolikšna naj bi bila kupnina oz. razpon. V primeru, da se izčlenitev dela »na zalogo«, pa je Upravo povprašal, zakaj se potem podobnega ne naredi tudi za katere druge destinacije oz. družbe.

V odgovoru je član Uprave, Borut Simonič, med drugim povedal, da je družba že v letu 2017 pričela s pripravo svojega strateškega načrta, na podlagi vzpostavitve novih lastniških razmerij in novega Nadzornega sveta. Na podlagi pričakovanj Nadzornega sveta in Slovenskega državnega holdinga, d.d. (SDH), po izboljšanju poslovanja družbe, je Uprava pripravila razvojni načrt posamezne destinacije, z oceno  potrebnih sredstev, ki bi zagotavljali doseganje zahtevanih ciljev. Po teh ocenah bi Terme Lendava potrebovale 11 mio € dodatnih  sredstev, da bi zagotovili stanje, ki bi omogočalo nadaljnjo rast poslovanja in zahtevano EBIDA maržo. Ob tem je poudaril da Terme Lendava ne morejo narediti preboja ravno zaradi iztrošenosti kapacitet. Ker je Komisija nadzornega sveta za optimalizacijo poslovanja sprejela sklep, da Terme Lendava omenjenih 11 mio € ne bo prejela, so se v družbi odločili za postopek iskanja primernega kupca. Ob več izkazanih interesih je najvišja izpogajanja ponudba znašala 9 mio €, ki jo je ponudila madžarska družba KOMITATUS.

Zaradi številnih vprašanj, ki jih je zastavil Predsednik VZMD, ter njihove kompleksnosti, se je Uprava zavezala, da bo podrobne in dodatne odgovore posredovala pisno, v roku 10 dni, medtem ko je VZMD za zavarovanje interesov malih delničarjev napovedal možnost izpodbijanja sprejetega sklepa, pri čemer je mag. Verbič zagotovil, da tožba ne bo vložena, v kolikor bo Združenje v dogovorjenem roku prejelo zadovoljive odgovore, ki bi potrdili upravičenost sprejetega postopka izčlenitve.


 

Sorodna sporočila:

SAVA TURIZEM, TEKOL, GZS, ZAVAROVALNICA TRIGLAV – na vseh današnjih skupščinah delničarjem dividende, VZMD pa tudi na konferenci Big Investment Conference in poslovnem forumu Slovenija - Indija - torek, 30.05.2017

SAVA TURIZEM z novimi nadzorniki; FUNDERBEAM platforma za financiranje start up podjetij tudi v Sloveniji; poslovni večer »Slovenija, 26 let priložnosti - zgodbe o uspehu« - torek, 21.03.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev