VZMD nasprotni predlog delnicarja VZMD k predlogu sklepa 3. tocke dnevnega reda

Danes sta se na Bledu odvili skupščini družb Sava Turizem, d.d., in Sava, d.d. Delničarji obeh družb so tudi letos ostali brez dividend, so pa za čas epidemije COVID-19 zmanjšali prejemke članom Nadzornega sveta oz. Upravnega odbora.

Skupščina družbe Sava Turizem, ki se je je udeležilo 98,64 % kapitala z glasovalno pravico, je bila prva, po aprilski pripojitvi družbe Hoteli Bernardin. Delničarji Hotelov Bernardin so tako postali delničarji Save Turizma, s čimer se je njihovo število s 34 povzpelo na kar 405. Skupščine se je aktivno udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, saj v Združenju v okviru Delničarskega sporazuma in civilne družbe »Delniška OPORA« ščitijo interese in iščejo možnosti za prodajo delnic po primerni ceni za kar 84 delničarjev.

Tudi zato je VZMD že neposredno po sklicu skupščine podal nasprotni predlog, s katerim je predlagal delitev 11,3 mio €, od skupno 23,2 mio € bilančnega dobička, oz. dividendo v višini 0,20 € bruto na delnico. Prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta je namreč predvideval, da bilančni dobiček ostane nerazporejen, delničarji pa bi tako, kljub rekordnim rezultatom in 12,5 mio € lanskega čistega dobička, še naprej zaman čakali kakršenkoli donos iz naslova svoje naložbe. Predsednik VZMD je na skupščini tudi opozoril, da je glede na Zakon o gospodarskih družbah sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala.

Poslovodstvo družbe je ob tem pojasnilo, da bi bila družba v primeru izplačila dividend primorana vrniti 3,2 mio € državne pomoči, ki jo je prejela iz naslova ukrepov ob epidemiji COVID-19. Zato je delničar Semita, d.o.o., podal še svoj nasprotni predlog, s katerim je predlagal izplačilo po izteku zakonskih ukrepov oz. 30. 3. 2022. Največji delničar, družba Sava, d.d. (95,47 %), je naposled sprejel prvotni predlog, s tem pa so delničarji tudi letos ostali brez dividend.

Sicer se je skupščina med drugim seznanila z Letnim poročilom družbe ter mnenji in poročili o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2019. V okviru te točke je potekala burna razprava predvsem zaradi nedavne pripojitve Hotelov Bernardin, zaradi katere je delničar Semita vložil tudi tožbo. Kljub vloženi tožbi, pa je bila pripojitev vseeno vpisana v sodni register in izvedena, saj družba z vpisom ni čakala do izteka roka za izpodbijanje. Ob tem se je zastavilo vprašanje, zakaj je družba tožbo ignorirala oz. prikrivala. Zakaj se do tega ni opredelil Nadzorni svet in zakaj niso bili z omenjenimi okoliščinami seznanjeni preostali delničarji. 

Neposredno po zaključku skupščine je sledila še skupščina družbe Sava, na kateri je bilo prisotnega 90 % kapitala z glasovalno pravico. Na njej so se delničarji seznanili s čistim dobičkom poslovnega leta 2019 v višini 0,7 mio €, ki se bo uporabil za pokrivanje prenesene izgube. Bilančna izguba družbe je konec lanskega leta znašala 17.2 mio €. Zastopnik delničarja Zalokar Aleša je na skupščini podal nasprotni predlog za delitev dividend, ki ni bil sprejet, zoper vse na skupščini sprejete sklepe pa je napovedal sodno izpodbijanje. Prav tako je napovedal tožbe zoper delničarje, ki so podprli prvotni sklep o (ne)uporabi čistega dobička.


Sorodna sporočila:

HOTELI BERNARDIN – tudi danes potrjena pripojitev k SAVI TURIZEM, VZMD ponovno napovedal izpodbijanje, z željo po dodatnih zagotovilih v primeru iztisnitve malih delničarjev - petek, 28.02.2020

SAVA TURIZEM – skupščina potrdila pripojitev Hotelov Bernardin, VZMD napovedal sodno izpodbijanje - četrtek, 27.02.2020

SAVA TURIZEM, HOTELI BERNARDIN – VZMD želi dodatna pojasnila v zvezi z načrtovano pripojitvijo Hotelov Bernardin k Savi Turizmu - ponedeljek, 17.02.2020

HOTELI BERNARDIN, SAVA TURIZEM – malo možnosti za načrtovano pripojitev ter formiranje »Državnega turističnega holdinga« - v VZMD dvomijo o možnostih realizacije, spričo vseh zapletov in interesov ter razpada koalicije - torek, 28.01.2020


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si