Pozno sinoči se je konstituiral Izvršni odbor Sekcije Vzajemna (IOS) ter sprejel pomembna stališča v zvezi s predlaganim prenosom lastništva z Vzajemne na AdriaticSlovenico ter organiziranim nastopom zavarovancev na skupščini Vzajemne.

 

 

Pozno sinoči se je konstituiral Izvršni odbor Sekcije Vzajemna pri VZMD. Po uvodni predstavitvi dosedanjih aktivnosti povezanih z Vzajemno je predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič na Izvršni odbor Sekcije (IOS) ter njenega predsednika dr. Ludvika Toplaka prenesel pretežni del nalog priprave stališč in usmerjanja dela na tem področju.

 

V nadaljevanju svoje prve seje je IOS Vzajemna opravil splošno obravnavo obširne in kompleksne problematike napovedanega prenosa premoženja Vzajemne na AdriaticSlovenico. V okviru razprave je IOS sklenil, naj VZMD takoj prične z aktivnostmi za organizirano zbiranje pooblastil zavarovancev Vzajemne za glasovanje na skupščini.

 

IOS je skušal izoblikovati tudi stališče do sklepa o prenosu premoženja Vzajemne, kot ga predlaga sklicatelj skupščine, pri čemer je večina članov izrazila nasprotovanje predlogu oz. prepričanje, da je lahko na podlagi podatkov, s katerimi trenutno razpolagajo, stališče Združenja le proti. Vendar so, glede na dejstvo, da so dodatno relevantno in dokaj zajetno dokumentacijo prejeli še pred samo sejo, sklenili, da bo IOS dokončno stališče sprejel takoj po proučitvi dodatne dokumentacije, predvidoma čez dva dni, na svoji drugi seji, v četrtek, 12. 4. 2007.

 

 

IOS Vzajemna pri VZMD je sejo sklenil s soglasno

 

IZJAVO ZA JAVNOST

 

1.        Predlagamo vodstvu Vzajemne, da razkrije javnosti vse podatke ter posreduje VZMD vpogled v spisek vseh zavarovancev (lastnikov), finančno in pravno dokumentacijo.
2.        Predlaga vodstvu Vzajemne, da ponovno preuči ustreznost razpisa skupščine pred prazniki na Velikonočni petek ter ustreznost rokov in takega sklica z moralo in javnim redom ter osnovnim namenom Vzajemne, to je vzajemnost.
3.        Poziva zavarovance Vzajemne, da se prijavijo v sekcijo Vzajemne pri VZMD s pooblastilom za zastopanje njihovih interesov na seji skupščine na naslov: VZMD, Salendrova 4, 1000 Ljubljana, na: info@vzmd.si ali na www.vzmd.si/vzajemna

4.        Poziva vlado Republike Slovenije, zlasti pristojno Ministrstvo za zdravje, da glede na svojo odgovornost ustrezno ukrepa, glede na opuščeno obvezo iz ustavne odločbe, da bi v roku predložili ustrezen poseben zakon v zaščito pribl. 900.000 lastnikov Vzajemne d.v.z. in njihovih družin.
5.       Poziva druge pristojne organe oblasti Republike Slovenije, zlasti Predsednika Republike, Varuhinjo človekovih pravic, da preučijo in ustrezno ukrepajo v zaščito 900 tisoč zavarovancev v Republiki Sloveniji in njihovih družin da se tako zaščiti pravičnost in trajnostni razvoj.
6.       Poziva Agencijo za trg vrednostnih papirjev in Agencijo za zavarovalni nadzor, da v skladu s svojimi pooblastili ustrezno ukrepajo v zaščito 900 tisoč trenutnih lastnikov, zavarovancev in bodočih malih delničarjev.
7.       Poziva predstavnike pravne in finančne stroke, da v skladu s profesionalno etiko nesebično prispevajo k zaščiti interesov članov Vzajemne d.v.z.
8.   Poziva medije, da objektivno obveščajo javnost in s tem omogočijo 900 tisoč zavarovancem in njihovim družinam ustrezno zaščito njihovih interesov.

 

9. Poziva vodstva zlasti parlamentarnih političnih strank, da izpričajo svojo predanost za interese 900.000 Slovencev in njihovih družin.
10.     Pozivajo moralne avtoritete v družbi in državi, da s svojim glasom in dejanji zaščitijo interese 900 tisoč zavarovancev in njihovih družin ter s tem interese socialnega, pravnega in moralnega reda.

 

 

 

 

 

Prof. dr. Ludvik Toplak

 

Predsednik IO Sekcije Vzajemna pri VZMD