Sekretar VZMD je ob pomoči cenilcev že na skupščini Ilirije, d.d., opozarjal na nepravilnosti cenitve, a sta Uprava in večinski delničar, ki je tudi predsednik Nadzornega sveta, ostala gluha. Na poziv VZMD za sodni preizkus se je odzvalo 76,26 % malih delničarjev (104 od 146). če ne bi bili v strahu za svoja delovna mesta, bi se jih verjetno pridružilo še več.

 

 

Pred zadnjo skupščino Ilirija, d.d., ki je bila 12. oktobra 2007, so se na Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) obrnili številni mali delničarji Ilirije, saj so bili mnenja, da je ponujena odpravnina 25 € ob izključitvi malih delničarjev prenizka.

 

 

 

KDD ILIRIJA d. d. z dne 12. oktobra 2007

210.613

84,32%

ROZMAN JANEZ

28.315

11,34%

ILIRIJA LASTNE DELNICE

10.850

4,34%

146 MALIH DELNIčARJEV

249.778

100,00%

 
 

 

 

Zato smo v VZMD, po pooblastilu malega delničarja Ilirije, d.d., Milana Hozjana, ter ob sodelovanju uglednih zunanjih sodelavcev, ki so pooblaščeni za revizije in cenitve, pregledali materiale za skupščino in pripravili vprašanja za cenilce in Upravo družbe.

 

 

 

Po pregledu dokumentov so njihovi cenilci ugotovili, da je prišlo do številnih nepravilnosti pri cenitvi družbe Ilirija, d.d.. Ilirija poleg diskontirane metode ni upoštevala tudi likvidacijske metode, kar bi dvignilo vrednost delnice. Vrednost zemljišča so ovrednotili po knjigovodski in ne po tržni ceni. Ker naj bi se vsa proizvodnja v roku enega leta preselila na drugo lokacijo in bo po vsej verjetnosti zemljišče tovarne namenjeno stanovanjski gradnji, bi morali ob cenitvi zemljišča upoštevati tržno ceno, ki pa se je v zadnjih desetih letih vsaj potrojila. Cenilec Ilirije poleg tega ni vključil vpliva poslovanja ostalih odvisnih družb v tujini, davčna stopnja 20 %, ki jo je cenilec upošteval v svojih obrazložitvah in izračunu diskontiranih denarnih donosov, pa ni v skladu z dejanskimi možnostmi družbe, saj ima družba kumulirano davčno izgubo, to pa bo lahko koristila v prihodnjih letih. Ob določitvi knjigovodske vrednosti delnice (približno 67,00 €) so upoštevali tudi lastne delnice, za kar pa nimajo pravic. Ob neupoštevanju lastnih delnic se cena zviša na 93,94 €.

 

 

 

Po delničarskem sporazumu, h kateremu so se pridružili 104 mali delničarji Ilirije, d.d., ki imajo v lasti 3,31 % skupnega kapitala, je na sestanku z večinskim lastnikom Mirom Rozmanom in ob prisotnosti direktorja Uprave g. Danijela Petroviča (ki je zet g. Rozmana) VZMD predlagal izvensodno poravnavo v višini 50,00 € za delnico, za katero pa s strani večinskega lastnika ni bilo posluha.

 

 

 

PREGLED DELNIčARSKEGA SPORAZUMA

ILIRIJE PRI VZMD NA DAN 27. JUNIJ 2008

8.274

76,26%

104 K SPORAZUMU VZMD

2.576

23,74%

42 NISO PRISTOPILI

 

 

 

V VZMD smo ob sodelovanju male delničarke dne 13. decembra 2007 poskrbeli za vložitev zahteve za sodno preveritev primernosti denarne odpravnine na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

 

 

 

Prejeli smo odgovor nasprotne strani, katera zanika ugotovljena dejstva in gre celo tako daleč, da želi prikazati zahtevek male delničarke kot preuranjen in ga kot takega izločiti.

 

 

 

Naši cenilci in pravni strokovnjaki so pripravili strokovno - pravno utemeljen odgovor. Ta je bil vložen na Okrožnem sodišču v Kranju, ki sedaj vodi postopek, in je v celoti ponovno potrdil, da cenitev ni v skladu s standardi in da pri cenitvi niso bile upoštevane vse metode, ki so ugodne za male delničarje.

 

 

 

Kdaj bo zadeva končana? Žal v VZMD natančnega odgovora še ne poznamo, saj čakamo na vrstni red za 1. obravnavo na Okrožnem sodišču v Kranju.

 

 

 

 

 
Značke: iztisnitev