shema STOL INDUPLATI KOMPASINT

Danes so se zvrstile skupščine treh povezanih družb Stol Kamnik, d.d., Induplati, d.d. in Kompas INT, d.d., ki jih lastniško obvladujeta družbi Akustika Group, d.o.o., Aleksandra Jereba in Tagro, d.o.o., Tatjane Gorenc. Poleg obeh največjih delničarjev se je skupščin udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal tudi delničarje združene v »Delniški OPORI«. Delničarji vseh družb so ostali brez dividend, prav tako pa je v vseh družbah z mesta člana Nadzornega sveta odstopil Aleksander Jereb.

Tako je bilo na skupščini družbe STOL Kamnik prisotnega 98,7 % kapitala z glasovalno pravico. VZMD je že takoj po sklicu skupščine, podal Nasprotni predlog s katerim je predlagal, da se za dividende nameni 1.734.255,00 € od skupno 1.918.099,87 € bilančnega dobička za leto 2017, oz. 9,00 € bruto na delnico. O nasprotnem predlogu VZMD se ni glasovalo, saj je bil pred tem sprejet prvotni predlog, ki ni predvideval delitve dividend, zaradi česar je mag. Verbič napovedal možnost sodnega izpodbijanja takšnega sklepa (na podlagi 399. člena ZGD po katerem je sklep o nedelitvi dobička v višini vsaj 4 % osnovnega kapitala izpodbojen).

Predsednik VZMD je sicer izpostavil tudi dejstvo, da ima izmed 320 delničarjev kar 260 svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, saj – najverjetneje zaradi visokih borzno-posredniških stroškov ­– svojih delnic še niso prenesli na trgovalni račun ali k »Delniški OPORI« pri VZMD. S tem v zvezi je Direktorici družbe Petri Švajger in kandidatki za članico Nadzornega sveta, Vladimiri Pirc, zastavil tudi vprašanje o možnosti za proaktiven pristop družbe k reševanju tega problema za večino delničarjev ter možnosti izstopa malih delničarjev iz družbe pod primernimi pogoji. Tako direktorica kot kandidatka za članico Nadzornega sveta sta pojasnili, da se zavedajo problema, so se o njem že pogovarjali in iskali ustrezno rešitev ter da bodo dodatne možnosti glede na pobudo VZMD ponovno preučili.

Skupščina se je za konec seznanila z odstopno izjavo člana nadzornega sveta Aleksandra Jereba in na njegovo mesto imenovala Vladimiro Pirc.

Na skupščini družbe Induplati je bilo prisotnega 97,97 % kapitala z glasovalno pravico. Tudi na tej skupščini se ni glasovalo o Nasprotnem predlogu VZMD, ki je predvideval delitev 1.728.790,00 € od skupno 1.855.576,66 € bilančnega dobička za leto 2017, oz. 7,00 € bruto dividende. Ker bodo tudi v tem primeru delničarji ostali brez dividend, je mag. Verbič ponovno napovedal možnost izpodbijanja takšnega sklepa. 

Podobno kot na predhodni skupščini je Predsednik VZMD izpostavil, da ima kar polovica, od 50 delničarjev družbe, svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, ter kandidatko za novo članico Nadzornega sveta, Angelco Osolnik, povprašal o možnostih za rešitev omenjenega problema ter izstop malih delničarjev iz družbe pod primernimi pogoji. Osolnikova, ki jo je skupščina za tem izvolila za novo članico Nadzornega sveta, sicer pa je tudi nadzornica v Stol Kamnik, je zatrdila, da bodo - tudi glede na pretekle pobude in razgovore z VZMD - takšno možnost dodatno preučili.

Ob predstavitvi letnega poročila - ki ga je zaradi odsotnosti direktorice Helene Šparovec, predstavila vodja računovodstva - je bilo omenjeno tudi dejstvo, da direktorica ne prejema nikakršnega plačila, pri čimer je Predsednik VZMD izrazil začudenje, da se potem takem najpomembnejšo funkcijo v tej gospodarski družbi opravlja volontersko.

Na skupščini Kompas INT, VZMD ni podal nasprotnega predloga za delitev dividend, saj je imela družba konec leta 2017 le 3.444,87 € bilančnega dobička. Mag. Verbič je izpostavil dejstvo, da ima družba le še 37 delničarjev, pri čemer jih ima 21 svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD. Tudi v tem primeru je direktorico povprašal o možnosti izstopa malih delničarjev iz družbe pod primernimi pogoji, kakor tudi o razmisleku za preoblikovanje delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Na tak način bi delničarjem lahko omogočili bodisi izstop iz družbe, bodisi cenejše nadaljnje imetništvo njihove naložbe (družbeništvo) v podjetje. Direktorica Nina Namorš je prosila, da VZMD tovrstne predloge poda pisno, v družbi pa jih bodo – tudi glede na dosedanje pogovore – ponovno preučili.

Skupščina je za novo članico Nadzornega sveta imenovala Anjo Zabret.

Pred dobro uro se je končala tudi skupščina družbe Gozdarstvo Grča, d.d., na kateri so delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala z denarnimi vložki, oz. dokapitalizaciji v višini 2.303.365,98 €, pri čemer bodo obstoječi delničarji nove delnice lahko pridobili po ceni 1,27 €. Tudi te skupščine se je poleg glavnega delničarja, GH Holding, d.o.o. (98,24 %) udeležil le še mag. Verbič.

V VZMD predlagani dokapitalizaciji niso nasprotovali, opozorili pa so da je prvotni predlog vseboval nezakonit in prekratek rok v katerem lahko obstoječi delničarji izkoristijo prednostno pravico do vpisa novih delnic. Tako je Predsednik VZMD na skupščini podal nasprotni predlog, ki je s podaljšanjem roka v prvem krogu z 8 dni, na 30 dni  (v drugem krogu pa s 7 dni, na 15 dni) nadomestil nezakoniti predlog. Ob podpori glavnega delničarja je bil nasprotni predlog VZMD sprejet, s tem pa imajo vsi delničarji dovolj časa, da sodelujejo pri dokapitalizaciji.

Nasprotni predlog je podal tudi glavni delničar ter tako spremenil sklep o višini in uporabi bilančnega dobička oz. izgube. Med tem ko je bilo v prvotnem sklepu zapisano, da »znaša bilančni dobiček na dan 31. 12. 2017 144.407 EUR, ki se nameni za pokrivanje izgub iz preteklosti«, je skupščina po nasprotnem predlogu sprejela sklep, da »znaša bilančna izguba na dan 31. 12. 2017 386.147,00 EUR, ki ostaja nepokrita in se prenese na postavko prenesena izguba.«


 

Sorodna sporočila:

STOL, INDUPLATI, KOMPAS INTERNATIONAL – na današnjih skupščinah potrjeni vsi prvotno predlagani sklepi – kljub nasprotovanju VZMD delničarji povsod brez dividend - četrtek, 24.08.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev