sporocilo28042020

Po lanskih iztisnitvenih skupščinah v družbah Telemach Tabor, d.d., in Telemach Pobrežje, d.d., je VZMD v obeh primerih sprožil Predlog za sodni preizkus odpravnine po 388.členu Zakona o gospodarskih družbah. Po prepričanju strokovnih sodelavcev Združenja je namreč glavni delničar, družba Telemach, širikopasovne komunikacije, d.o.o., približno 700 malim delničarjem obeh družb ob odvzemu njihovih delnic izplačal bistveno premajhno denarno odpravnino. Delničarji družbe Telemach Pobrežje so za posamezno delnico prejeli pičlih 40,00 €, delničarji družbe Telemach Tabor pa le 227,00 €!

Ob tem so strokovni sodelavci VZMD opozorili, da so razpoložljivi podatki o obeh družbah precej skopi in dokaj nemerodajni. V VZMD so sicer poskušali pridobiti relevantna gradiva za natančnejšo analizo ponujenih denarnih odpravnin, vendar so bili pri tem le delno uspešni. Pri tem izpostavljajo tudi protizakonito dejstvo, da glavni delničar ni objavil letnih poročil za leti 2017 in 2018, niti ju ne želi predložiti, o čemer so že pred časom pisali nekateri mediji. Ti podatki so namreč nujno potrebni za določitev poštene denarne odpravnine. Tudi iz razpoložljivih podatkov pa nedvomno izhaja, da sta izglasovani odpravnini prenizki.  

V VZMD sicer dogajanje v obeh družbah spremljajo že dlje časa, predvsem iz naslova »Delniške OPORE« (VIDEO), kamor je svoje delnice preneslo tudi precej delničarjev. Vsi ostali delničarji se lahko še vedno pridružijo postopkom za dosego primerne oz. dodatne denarne odpravnine, ki jih vodi VZMD. Zainteresirani delničarji lahko svoj interes sporočijo preko elektronske pošte info@vzmd.si ali delnice@vzmd.si ter telefonskih številk 01 25 11 420 in 051 770 771, vsak delavnik med 10:00 in 12:00 uro.


 

Sorodna sporočila:

Nadaljevanje skupščinskih aktivnosti in prizadevanj programa »Delniška OPORA« ter mednarodnih poslovno-investitorskih programov VZMD - ponedeljek, 09.09.2019

Nekatere družbe in veliki delničarji »preventivno« v delitev celotnega dobička, večina pa žal še vedno v celoti zadržuje dobičke in ne omogoča donosa delničarjem - zaključek skupščinskega tedna z 38 skupščinami in številnimi nasprotnimi predlogi VZMD - petek, 31.08.2018


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev