Po sinočnji nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, kjer je bivša Predsednica Nadzornega sveta in začasna Predsednica Uprave družbe Petrol, d.d., mag. Nada Drobne Popovič, razkrila vsebino in okoliščine sporazumnega prenehanja mandata bivše Uprave, VZMD objavlja VIDEO s stališči, izkustvi in opozorili Združenja, ki jih je na sami seji izpostavil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Spomnimo, po šokantni menjavi Uprave družbe Petrol, d.d., so včeraj poslanci in vabljeni gosti, na 12. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ (VIDEO), razpravljali o stranpoteh upravljanja z državnimi podjetji, političnih kadrovanjih in prodajah oz. lastninjenju. Poleg predstavnikov Vlade, Slovenskega državnega holdinga, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča, Petrola, Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja Manager in Združenja nadzornikov Slovenije, se je po povabilu Komisije seje udeležil tudi Predsednik VZMD. Slednji je med drugim izrazil pričakovanje, da bi družba - ob nenadnem in predčasnem odhodu uspešnega vodstva - delničarje celoviteje informirala in ustrezneje komunicirala tudi z javnostjo ter tako zmanjšala škodljive pretrese in negotovost med lastniki.

Po novici, da se bodo delničarji o zadevnih okoliščinah in nastali situaciji lahko podrobno seznanili na napovedani skupščini, pa je pozno popoldne na seji Komisije prišlo do nepričakovanega preobrata, saj je mag. Drobne Popovičeva na zaprtem delu seje predstavila razloge za predčasno zamenjavo Uprave Petrola. Glede dogajanja na zaprtem delu seje, so bili vsi navzoči zelo zadržani, poslanec stranke LMŠ, Jože Lenart, pa je vendarle izjavil, da je s pojasnili zadovoljen ter da kljub temu, da je zadeva nenavadna, je zdaj mnenja, da je Nadzorni svet »zelo odgovorno ravnal v tem primeru in da je bila zadeva pravilno zastavljena Predlagatelj seje, poslanec NSi, Jernej Vrtovec, pa je izpostavil, da je po seji očitno, da je s korporativnim upravljanjem v Republiki Sloveniji res nekaj zelo hudo narobe, tudi v primeru Petrola, in da delničarji na skupščini verjetno ne bodo posebej presenečeni.

V Združenju z mešanimi občutki ugotavljajo, da so poslanci oz. politična sfera z dejanskim ozadjem dogajanja v javni delniški družbi Petrol seznanjeni pred samimi lastniki oz. delničarji družbe, kakor tudi pred SDH in Vlado RS. Tako se v Združenju sprašujejo, kako bo v danem primeru poskrbljeno, da potencialno občutljive informacije ne bi bile zlorabljene z. ali so delničarji še vedno enakomerno obveščeni?!


Sorodna sporočila:

PETROL - IZREDNA NOVICA: razkrita vsebina in okoliščine sporazumnega prenehanja mandata bivše Uprave - bivša Predsednica Nadzornega sveta in začasna Predsednica Uprave ju je razkrila na zaprti seje Komisije za nadzor javnih financ DZ RS - četrtek, 07.11.2019

DRŽAVNI ZBOR – na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ ravnokar o upravljanju državnih podjetij in političnem kadrovanju tudi ob opozorilih in izkustvih VZMD - četrtek, 07.11.2019


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev