skb23052017

Na današnji skupščini družbe SKB Banka, d.d., je bilo prisotnega 99,95 % kapitala z glasovalno pravico, poleg glavnega delničarja Societe Generale in Societe Generale Securities Services (skupaj 99,73%), še dva delničarja in VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič. Skupščina je soglasno sprejela revidirano Letno poročilo Skupine SKB za leto 2016, ter se seznanila z bilančnim dobičkom, ki je konec minulega leta znašal 160.547.917,61 €.

SKB je v letu 2016 ustvaril 61.421.943,06 € čistega dobička, kar je 80 % povečanje v primerjavi z letom 2015 in najvišji rezultat doslej. Ob tem so delničarji sprejeli sklep, s katerim se praktično celoten čisti dobiček poslovnega leta 2016 nameni izplačilu dividend v višini 4,85 € bruto na delnico, oz. skupno 61.348.620,00 €.

Ob tem je Predsednik VZMD, kot edini razpravljavec izrazil priznanje vodstvu in zaposlenim za odlične rezultate, hkrati pa je povprašal tudi o možnostih za delitev zadržanih dobičkov iz preteklih let, ki skupno znašajo preko 99 mio €.

Predsednica Upravnega odbora, Cvetka Selšek, ki je na skupščini zastopala tudi glavna delničarja, je pojasnila, da zadržani dobiček predstavlja ključni element kapitalske ustreznosti banke, zaradi česar v preteklosti tudi niso izplačevali dividend. Tako naj bi tudi v prihodnje večino tekočega čistega dobička namenili dividendam.

Skupščina je članom Upravnega odbora podelila razrešnico za leto 2016 ter se seznanila z odstopno izjavo Patricka Gelina kot člana Upravnega odbora. Vsi sklepi so bili na skupščini sprejeti s 100 % podporo prisotnih glasov.

 

Že včeraj pa se je odvila poslednja skupščina družbe Kovinoplastika Lož, d.d., na kateri sta družbi KJK Investicije 6, d.o.o. in KJK Investicije 7, d.o.o., kot glavni delničar (98,22%) sami sebi sprejeli sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. Ob tem sta kot primerno denarno odpravnino za 148 manjšinskih delničarjev določila 10,77 € na delnico, kolikor je znašala tudi predhodna prevzemna ponudba.

Strokovni sodelavci VZMD pozorno spremljajo tudi to iztisnitev in bodo v potrebnem roku pripravili mnenje o smiselnosti sprožitve postopkov za preveritev primernosti denarne odpravnine. 


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international