Nadaljnji protest zoper nedopustne pritiske in očitna sprenevedanja direktorice ATVP 29 3 2022 Page 1

VZMD je na Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) naslovil Nadaljnji protest zoper nedopustne regulatorne pritiske in očitna sprenevedanja Direktorice ATVP. Gre za odziv na januarski dopis Direktorice ATVP,  Anke Čadež, s katerim se je odzvala na predhodni javni poziv in protest VZMD zoper grobe in nedopustne pritiske na civilno-družbeno organiziranje malih delničarjev. Po natančni proučitvi odgovora Direktorice ATVP so v Združenju prišli do zaključka, da je glede ključnega vprašanja - problematičnih ravnanj finančnih posrednikov na slovenskem trgu - ostala povsem splošna ter ni ponudila prav nikakršnega konkretnega pojasnila; pri konkretnih pojasnilih, glede ravnanj ATVP v razmerju do VZMD, pa je žal zavajajoča in v izrecnem neskladju z dejanskim stanjem.

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, v tokratnem dopisu izraža »protest zoper nadaljnje sprenevedavo obnašanje ATVP, ki se kaže v popolni ignoranci problematičnih ravnanj finančnih posrednikov ter v izrazito zavajajočem prikazovanju ravnanj in prizadevanj VZMD. Vztrajamo, da ATVP vzpostavi postopke in politike za enakovredno in enakopravno obravnavo vseh subjektov na trgu vrednostnih papirjev, ne pa da nadaljuje ter še poglablja škandalozno politiko dvojnih meril,« ob tem z obžalovanjem ugotavlja: »v VZMD si ne želimo javne polemike z regulatorjem, ki ima praktično »papeško«, neomejeno moč in sredstva, katerih posledica je lahko tudi popolno onemogočenje civilno-družbenega združevanja malih delničarjev, delovanja »Delniške OPORE« in VZMD nasploh – vendar enostavno ne moremo molčati spričo izdatnih neutemeljenih pritiskov, ravnanj in posebej opustitev ravnanj ATVP,« ter strnjeno izpostavi 7 konkretnih dejstev in sprenevedanj.

Opozori na navidezno distanciranje Agencije do spreminjanj in poskusov spreminjanj Zakona o trgu finančnih instrumentov, usmerjenih izključno zoper civilno-družbeno skupno nastopanje in zastopanje malih delničarjev (VIDEO), kljub temu, da je ATVP dokazljivo ravnala kot velik zagovornik in celo protagonist tovrstnih škodljivih sprememb (VIDEO).

Izpostavi tudi ignoriranje nadzorne pasivnosti glede propada borznoposredniške družbe MOJA DELNICA d.d., ki je bila pod nadzorom ATVP in za katero Čadeževa priznava, da bodo posamezni delničarji morali svoje terjatve uveljavljati v stečajnem postopku. Podobno je ignorirala tudi nadzorno pasivnost Agencije glede spornih ravnanj borznoposredniške družbe ILIRIKA d.d., ki pred očmi ATVP popolnoma brez sramu prakticira stalno mešanje premoženja svojih strank s premoženjem svojih lastnikov.

Predsednik VZMD opozarja še na nedopustno prejudiciranje (pred pravnomočnim zaključkom kakršnihkoli postopkov), da naj bi VZMD opravljal storitve, za katere je sicer potrebno dovoljenje Agencije, ter zavajajoče prikazovanje z naključnimi (s strani finančne industrije naročenimi?) članki, kot da bi VZMD svoje storitve zaračunaval predrago.

Zgovoren je tudi popolni molk Agencije ob pravnomočni sodni zavrnitvi vseh obtožb, ki jih je ATVP inicirala, poganjala in javno napihovala, ob preganjanju mag. Verbiča, brez kakšnega koli opravičila, preklica ali vsaj minimalne samorefleksije. ATVP pri tem ni niti toliko korektna, da bi vsaj umaknila svojo objavo, s katero je unikatno javno pozdravljala predhodno obsodbo mag. Verbiča, v eni od etap 12-letnega sodnega postopka (VIDEO).

Nezaslišano je tudi zatrjevanje, da ATVP zoper VZMD postopa zaradi zaščite malih delničarjev, ker le-ti pri VZMD naj ne bi bili deležni ustrezne zaščite svojih pravic v vrednostnih papirjih, pri čemer ATVP zataji, da je ravno ona tista, ki je VZMD preprečevala in preprečuje odprtje fiduciarnega računa vrednostnih papirjev, na katerem bi VZMD - brez angažmaja odvetnikov in drugih profesionalnih skrbnikov, preko katerih to sedaj počne z bistveno večjimi stroški - lahko ločil premoženje malih delničarjev in drugih vlagateljev od svojega lastnega premoženja. »Kako je mogoče, da kot sedanja direktorica ATVP (netočno) očitate VZMD, da tega ni zmožen - čeprav je VZMD to izpričano dejansko zmožen preko večjih stroškov angažiranja odvetnikov in drugih profesionalnih deležnikov - a ste hkrati natanko vi tista oseba, ki se je pred leti podpisala pod stališče ATVP, s katerim je bilo VZMD onemogočeno neposredno odprtje fiduciarnega računa vrednostnih papirjev(?!),« se v odgovoru sprašuje mag. Verbič.  Da je sprenevedanje še očitnejše, v VZMD dodajajo, da so imeli ves ta čas za račun malih delničarjev odprt fiduciarni denarni račun pri slovenskih bankah ter na ta način učinkovito zagotavljali ločitev premoženja in s tem varstvo vseh, ki jim zaupajo. Dejstvo delovanja fiduciarnega denarnega računa ves ta čas - ko ATVP aktivno preprečuje odprtje fiduciarnega računa vrednostnih papirjev VZMD ter celo javno »opozarja« zoper delovanje VZMD, medtem ko molči ob dejansko spornem ravnanju »njej ljubih« finančnih posrednikov (VIDEO) - pomeni, da sistemskega razloga za ravnanje ATVP ni.

»Gre morda za škodoželjnost in objestnost, ker VZMD poslanstvo varovanja pravic in intersov malih delničarjev bržčas opravlja bolje od same ATVP, ki je za to bogato plačana iz javnih sredstev – seveda za razliko od VZMD, ki ni deležen nikakršnih javnih sredstev(?!),« se še sprašuje mag. Verbič ter na direktorico ATVP ponovno apelira, da »se samo-izprašate o učinkovitosti uporabe resursov ATVP, financiranih z javnimi sredstvi, ter iskreno razmislite o vaši vlogi in vlogi ATVP: je ta res v onemogočanju civilno-družbenega skupnega nastopanja in zastopanja malih delničarjev, ali je morda v obrambi pravic ravno teh delničarjev v razmerju do tistih, ki so v vsekakor močnejšem položaju zlorabljati svoj »strokovni« in »privilegirani« položaj, torej v razmerju do večinskih delničarjev in finančnih posrednikov?!«


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si