Evropsko združenje delničarjev Euroshareholders je 28. oktobra na Oddelek za gospodarsko sodstvo Nizozemskega pritožbenega sodišča v Amsterdamu vložilo prošnjo za sprejetje določenih ukrepov v primeru družbe Fortis. Sodišče pozivajo, naj odredi sklic skupščine delničarjev Fortisa za odobritev prodaje 95 % deleža družbe, objavo poročila o prevzemih in prevzemnih pogodb (o prevzemih 29. 9., 3. 10. in 5. 10. 2008), odstavitev članov Uprave in neodvisno cenitev premoženja družbe. Omenjeni ukrepi so rezultat zasedanja Izvršnega odbora Euroshareholders v Bruslju, ki se ga je udeležil tudi predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Po mnenju združenja Euroshareholders je med drugim nesprejemljivo, da je bilo - ob prodaji nizozemskega dela družbe državi Nizozemski, 3. oktobra 2008, ter belgijskega dela državi Belgiji in družbi BNP Paribas, 5. oktobra - v roku dveh dni, brez posvetovanja z delničarji, ukinjenih 95 % deleža Fortisa. Po nizozemski zakonodaji mora namreč prevzem deleža družbe, ki znaša preko 33 %, odobriti skupščina delničarjev. Euroshareholders zato sodišče poziva, naj Fortisu za pridobitev soglasja odredi obvezen sklic skupščine delničarjev.

Euroshareholders poziva tudi k odstavitvi Uprave družbe Fortis, saj je ta odgovorna za slabo upravljanje podjetja, ki je pripeljalo do izgube 50 bilijonov eurov (glede na vrednost delnic) ter napačnega informiranja delničarjev.

Preostali trije ukrepi se navezujejo na informiranje delničarjev, saj slednji o izvršitvi prevzemov 29. 9., 3. 10. in 5. 10. 2008 niso bili ustrezno obveščeni. Zato se zastavljajo prenekatera vprašanja: Kako so bili prevzemi izvedeni? Kaj se je zgodilo s kapitalom, pridobljenim pri prejšnjih prodajah (skoraj 30 bilijonov evrov) in kako je mogoče, da je delničarjem Fortisa ostalo zgolj 8 bilijonov evrov? Kako je bila opravljena cenitev premoženja družbe in ali je mogoče to premoženje prodati po ceni, ki je bila določena v času prevzemov.

Prav zaradi teh nejasnosti združenje Euroshareholders poziva k objavi poročila o poteku prevzemov ter posledicah, ki jih bodo prevzemi prinesli. Nadalje zahtevajo neodvisno cenitev premoženja Fortisa in objavo sporazumov, ki so bili podpisani v zvezi z prevzemi 29. 9., 3. 10. in 5. 10. 2008.

Euroshareholders sodišče naproša tudi za odredbo preiskave o morebitnih nezakonitostih pri vodenju družbe Fortis, ki naj vključuje tudi preiskavo informacij, ki jih je Uprava posredovala delničarjem. Po mnenju Euroshareholders je namreč Fortis delničarjem posredoval napačne in zavajajoče informacije glede finančnih razmer v družbi, in sicer konkretno glede trdnosti bilanc (do 26. septembra), neobstoja likvidnostnih težav (do 26. septembra), zavrnitve Evropske komisije za podaljšanje roka za izvršitev prevzema ter izvršitve prevzema 29. septembra (Fortis je na svoji spletni strani 1. oktobra objavil, da je bil prevzem zaključen in vsa sredstva izplačana, kar pa se je kasneje izkazalo za neresnično).

V združenju Euroshareholders podpirajo vlogo, ki jo je v zadevi Fortis na sodišče vložilo nizozemsko združenje delničarjev, Dutch Shareholder Association VEB, pri tem pa jih podpira tudi preko 12.000 evropskih delničarjev družbe Fortis. Odločeni so, da se bodo odslej v primerih vseh družb, kjer se bodo dogajale podobne nepravilnosti kot v primeru Fortisa, odzivali s podobnimi ukrepi. V obdobju globalne gospodarske krize, ki je zajela tudi Evropo, zato še glasneje pozivajo vse delničarje, ki so seznanjeni z vsakršnim vprašljivim dogajanjem v delniških družbah, naj se nemudoma obrnejo na pooblaščene institucije za zaščito delničarjev in tudi na ta način zaščitijo svoje investicije. K temu predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, poziva tudi vse male delničarje v Sloveniji, ki imajo svoje naložbe bodisi v slovenskih družbah bodisi v družbah drugih evropskih ali izvenevropskih držav.

Značke: mednarodno