V začetku tedna je potekala skupščina SIP ŠEMPETER, d.d., kjer so delničarji odločali tudi o delitvi bilančnega dobička družbe. Medtem ko je Upravni odbor skupščini predlagal, da se od 13.816.901,86 € bilančnega dobička le 1.033.990,00 € nameni za delitev dividend v višini 2,50 € bruto na delnico, je VZMD z nasprotnim predlogom zahteval delitev slabe polovice bilančnega dobička oz. dividendo v višini 15,00 € bruto na delnico. Kot so ob tem pojasnili, izplačilo nižje dividende ne bi bilo racionalno z vidika številnih manjšinskih delničarjev, saj žal za njih izplačilo dividend povzroči dodatne stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v marsikaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem namesto donosa povzroča realni minus. Prav tako prvotni predlog niti ni bil skladen z veljavno zakonodajo in pravili KDD, saj v njem ni bilo navedeno, kdaj zapade upravičenost do dividend. Delničarji so na koncu sprejeli nasprotni predlog, ki ga je na sami skupščini podal delničar LAFIN, d.o.o., in predvideva dividendo v višini 3,00 € bruto na delnico ter ohranja nedorečenost glede presečnega dne upravičenosti do dividend.

Na včerajšnji skupščini družbe MLADINSKA KNJIGA, d.d., je bilo prisotnega 57,55 % kapitala z glasovalno pravico, pri čemer je imel večino glasov na skupščini (92,33%) največji delničar in trenutni prevzemnik DRUŽBA ZA UPRAVLJANJE TERJATEV BANK, d.d. (DUTB). Skupščina je tako sprejela vse sklepe kot jih je podal DUTB, vključno z odpoklicem člana Nadzornega sveta, Andreja Božiča, imenovanjem Jožeta Možine za novega člana Nadzornega sveta ter vnovičnim imenovanjem Mateja Pirca. V Nadzorni svet je bila imenovana tudi Nina Marin, ki je sicer konec marca umaknila svoje soglasje h kandidaturi, vendar je družbo tik pred skupščino obvestila o ponovnem vztrajanju pri kandidaturi ter preklicu svojega umika. Ob tem so se pojavila ugibanja o razlogih za takšno ravnanje kandidatke ter bojazen, da neprisotnost drugega največjega delničarja TCK, d.o.o. (17,77 % vseh delnic) - ki bi lahko vplival na odpoklic Božiča, ki ga bo Marinova nadomestila - kaže na to, da bo sprejel aktualno »smešno nizko« prevzemno ponudbo.

Glede na predlog treh malih delničarjev za razširitev dnevnega reda, je skupščina odločala tudi o spremembah Statuta družbe. Prvotni predlog je predvideval (le) črtanje določenih dejavnosti, ki jih družba ne bo več opravljala. Eden izmed predlagateljev je na skupščini pojasnil, da predlagano glasovanje o spremembi Statuta, po dodatni preučitvi s strani družbe, ni potrebno ter predlagal, da se o predlogu ne bi glasovalo. Vendar je DUTB k omenjeni točki že podal Nasprotni predlog, ki je poleg prvotno predlaganih sprememb predvidel še dodatne omejitve pri odpoklicu članov Nadzornega sveta. Nasprotni predlog DUTB je bil sprejet, zaradi česar bo v prihodnje za odpoklic članov Nadzornega sveta potrebna večina delničarjev, katerih delnice predstavljajo vsaj 4/5 osnovnega kapitala.

V VZMD, kjer se je formirala Sekcija Mladinska knjiga, dogajanje  v družbi še naprej pozorno spremljajo ter vabijo delničarje, da ne-sprejmejo prevzemne ponudbe, pač pa se jim pridružijo s podpisom Delničarskega sporazuma.

VZMD je v tem tednu podal tudi Nasprotni predlog za skorajšnjo skupščino družbe ELEKTRO LJUBLJANA, d.d. Medtem, ko je družba v preteklih letih redno izplačevala dividende, Uprava in Nadzorni svet letos delničarjem predlagata, da 4.695.670,32 € bilančnega dobička ostane nerazporejenega. V VZMD temu nasprotujejo ter predlagajo delitev celotnega dobička oz. 0,12 € bruto na delnico. Ob tem družbo še opozarjajo na 399. člen ZGD-1, ki med drugim izrecno opredeljuje, da je sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala.


Sorodno sporočilo:

MLADINSKA KNJIGA – ob nizki prevzemni ponudbi DUTB, VZMD tudi v tem primeru v povezovanje malih delničarjev za zaščito njihovih pravic in interesov - ponedeljek, 25.04.2022


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si