Po nedavni objavi prevzemne ponudbe DRUŽBE ZA UPRAVLJANJE TERJATEV BANK, d.d. (DUTB), s katero delničarjem družbe MLADINSKA KNJIGA, d.d., ponuja zgolj 8,90 € za posamezno delnico, so iz VZMD v tem mesecu na delničarje naslovili dopis in vabilo k vključitvi v Delničarski sporazum. V VZMD so prepričani, da je prevzemna cena absolutno prenizka ter ne odraža dejanske vrednosti družbe, ki poleg založniške dejavnosti zajema tudi široko mrežo poslovalnic – med drugim tudi na nekaterih najelitnejših lokacijah v državi. Strokovni sodelavci VZMD so po pregledu razpoložljive dokumentacije ugotovili, da bi morala poštena cena za delnico MKZG znašati vsaj 25,86 € za delnico, glede na vrednotenja primerljivih družb, pa bi realna vrednost delnice lahko znašala preko 40,00 € za delnico.

Glede na prevzemno ponudbo in ne-upoštevaje lastne delnice, DUTB celotno MLADINSKO KNJIGO vrednoti na vsega 10.604.572,50 €, medtem ko že v samem prevzemnem prospektu zapiše, da zadnja izračunana knjigovodska vrednost delnice konec leta 2021 znaša 25,86 € oz. celo 29,55 € (na podlagi konsolidiranih izkazov Skupine MK). Hkrati je družba v zadnjem obdobju občutno izboljšala poslovanje in rezultate, pri čemer ima dobre obete in priložnosti za nadaljnjo rast in optimalizacijo poslovanja tudi v prihodnje.

V Združenju so zato prepričani, da je boljše pogoje za prodajo moč doseči z oblikovanjem skupnega svežnja delnic malih delničarjev ter s pogajanji z večjimi delničarji in drugimi potencialnimi interesenti. Po potrebi bodo za delničarje zagotovili tudi ustrezno zastopanje prek odvetniške družbe - v morebitnih sodnih postopkih, v primeru iztisnitve/razlastitve malih delničarjev po isti ceni. Vse tozadevne stroške se zavezuje kriti VZMD, zato za pristopnike k Delničarskemu sporazumu pod okriljem VZMD to ne predstavlja nikakršnega neposrednega stroška.

Glede na številne klice in vprašanja, ki jih prejemajo te dni, iz VZMD vsem delničarjem Mladinske knjige še sporočajo, da lahko podpisane Delničarske sporazume, še vedno pošljejo na naslov VZMD tudi po izteku predvidenega roka. Upoštevaje trenutno stanje, razvoj dogodkov in mnogotere odzive so v Združenju namreč ocenili, da v tem času prenos delnic na fiduciarni račun odvetnika še ni neobhoden in ga zato ne bodo izvajali. Ako bo takšen prenos potreben in bodo okoliščine to nalagale, pa bodo pristopnike o tem pravočasno pisno obvestili ter jim ponovno poslali tudi vse potrebne napotke.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si