V zadnjih dneh VZMD prejema številna vprašanja malih delničarjev in novinarjev, povezanih z dogajanjem okrog družbe Istrabenz. Poleg že znanih in javno predstavljenih stališč ter pozivov VZMD, ki se nanašajo na zadevno perečo problematiko, v nadaljevanju VZMD podaja odgovor na strnjeno osrednje vprašanje, kot ga je deležno v teh dneh: »Ali VZMD, kot zastopnik malih delničarjev - tudi delničarjev bank - podpira možnost, da bi banke prek konverzije terjatev postale solastnice Istrabenza?«

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4


V vseh tovrstnih primerih VZMD načeloma podpira rešitve, ki ne pripeljejo do likvidacije ali stečaja družbe, ki praviloma predstavljata najslabšo rešitev za delničarje pa tudi zaposlene ter širše ekonomsko in socialno okolje. V takšnih primerih namreč delničarji zadnji pridejo (ali pač sploh ne!) do poplačil oz. delitve preostalega kapitala - vsekakor šele po poplačilu upnikov, če seveda za delitev še kaj preostane.


V konkretnem primeru bi najverjetneje pri takšnem scenariju za poplačilo delničarjev ne ostalo prav veliko, če sploh kaj (o tem so tudi javna občila precej poročala). Zato se v primeru navedenih alternativ tudi v tem primeru - in toliko bolj - nagibamo k podpori možnosti konverzije terjatev in vstopa bank v lastniško strukturo.


Seveda v takšnem primeru absolutno zahtevamo, da o načinu in pogojih konverzije oz. vstopa odloča skupščina delničarjev (najbolje na podlagi predlogov, ki jih v kompromisnem in konstruktivnem duhu pripravijo ali dogovorijo predstavniki delničarjev), saj gre lahko za pomembno ali celo bistveno spremembo lastniške strukture, ki ima po drugi strani za delničarje negativne posledice z vidika njihovih deležev v družbi. Pri tem naj spomnimo na naša (v okviru evropskega združenja delničarjev Euroshareholders) uspešna tovrstna prizadevanja, postopke in prakso v razvpitem primeru banke Fortis.