Belgijski premier Yves Leterme je zaradi očitkov, da je vlada poskušala vplivati na odločitev sodišča glede tožbe, ki so jo po vladni prodaji belgijskega dela premoženja banke Fortis vložili mali delničarji, belgijskemu kralju Albertu II. ponudil odstop vlade, ki ga je ta včeraj tudi sprejel. Evropsko združenje delničarjev Euroshareholders je namreč 28. oktobra na Oddelek za gospodarsko sodstvo Nizozemskega pritožbenega sodišča v Amsterdamu vložilo pritožbo zaradi sprejetja določenih ukrepov v primeru družbe Fortis. Sodišče so pozvali, naj odredi sklic skupščine delničarjev Fortisa za odobritev prodaje 95 % deleža družbe, objavo poročila o prevzemih in prevzemnih pogodb, odstavitev članov Uprave in neodvisno cenitev premoženja družbe. Omenjeni ukrepi so rezultat zasedanja Izvršnega odbora Euroshareholders v Bruslju, ki se ga je 13. oktobra aktivno udeležil tudi predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, sodišče pa je njihovim trditvam pritrdilo in zamrznilo dogovor o prodaji, ki sta ga sklenili belgijska vlada in BNP Paribas.

Po mnenju združenja Euroshareholders je med drugim nesprejemljivo, da je bila prodaja nizozemskega dela družbe Fortis državi Nizozemski, 3. oktobra 2008, ter belgijskega dela državi Belgiji in družbi BNP Paribas, 5. oktobra - v roku dveh dni, opravljena brez posvetovanja z delničarji. Po nizozemski zakonodaji mora namreč prevzem deleža družbe, ki znaša preko 33 %, odobriti skupščina delničarjev. Euroshareholders je zato sodišče pozval, naj Fortisu za pridobitev soglasja odredi obvezen sklic skupščine delničarjev.

V Evropskem združenju delničarjev so se zavzeli tudi za odstavitev Uprave družbe Fortis, saj je ta odgovorna za slabo upravljanje podjetja, ki je pripeljalo do izgube 50 milijard evrov (glede na vrednost delnic) ter napačnega informiranja delničarjev, saj ti niso bili ustrezno obveščeni o izvršitvi prevzemov 29. 9., 3. 10. in 5. 10. 2008, poleg tega pa naj bi Fortis delničarjem posredoval zavajajoče informacije glede finančnih razmer v družbi.

 

Sodišče je razsodilo v prid malih delničarjev, na belgijsko vlado pa so se vsuli očitki, da je poskušala sodišče od takšne odločitve odvrniti, kar je potrdil tudi eden vidnejših belgijskih sodnikov, ki je predsedniku parlamenta poslal poročilo, v katerem je poudaril, da zaenkrat sicer še nima dokazov, da pa obstajajo močni sumi, da je Letermov kabinet skušal vplivati na odločitev sodišča. Takoj po prejemu poročila so se člani vlade sestali na krizni seji, po kateri je premier Leterme ponudil svoj odstop.

 

V združenju Euroshareholders so odločeni, da se bodo odslej v primerih vseh družb, kjer se bodo dogajale podobne nepravilnosti kot v primeru Fortisa, odzivali s podobnimi ukrepi, o čemer so razpravljali tudi na zadnji Generalni skupščini v Wiesbadnu, katere se je 3. decembra udeležil tudi mag. Kristjan Verbič. VZMD, ki je polnopravni član Euroshareholders že od septembra 2006, tako poziva tudi vse male delničarje v Sloveniji, ki imajo svoje naložbe bodisi v slovenskih družbah bodisi v družbah drugih evropskih ali izvenevropskih držav in so seznanjeni oz. utemeljeno sumijo na sorodna ali druga vprašljiva dogajanja v delniških družbah, naj se nemudoma obrnejo na VZMD in morebitne druge ustrezne institucije za zaščito delničarjev ter tudi na ta način zaščitijo svoje investicije.

Značke: mednarodno