20150428 104316Danes je v Lendavi potekala 21. redna skupščina družbe Sava, d.d., ki se je je udeležilo 53,34 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščina se je seznanila z revidiranim letnim poročilom za leto 2014, revidiranim konsolidiranim letnim poročilom Poslovne skupine Sava za leto 2014 in s pisnim poročilom nadzornega sveta za leto 2014. Predsednik Uprave, mag. Andrej Narat, je predstavil pozitivno tekoče poslovanje ter vzpodbudne rezultate in načrte družbe, ob precejšnjih bremenih iz preteklosti in spričo razlastitev imetnikov delnic in obveznic slovenskih bank med katerimi je tudi Sava. Tako so na višino izgube družbe Sava, d.d., v letu 2014, ki je znašala blizu 48 milijonov €, vplivale slabitve finančnih naložb v višini 31,1 milijona € - pri čemer kar 26,6 milijona € iz naslova Gorenjske Banke.

Delničarji so podelili razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu ter se seznanili z odstopom člana Nadzornega sveta Aleša Skoka in namesto njega v Nadzorni svet imenovali Matevža Marca. Na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je zahteval razširitev dnevnega reda, se je skupščina seznanila tudi s skorajšnjim iztekom mandata dosedanjega člana Nadzornega sveta Roberta Lična. Pri tem je Predsednik uprave SDH, Matej Pirc - namesto prvotnega predloga podaljšanja oz. ponovitve mandata Roberta Lična - ponovno na sami skupščini predlagal drugačen predlog od svojega prvotnega, čemur je sledila skupščina in za naslednji štiri-letni mandat imenovala Aleša Avbrehta. Za revizorja za leto 2015 so delničarji imenovali družbo Deloitte Revizija, d.o.o.

Korotan Tone_Levstek_Kristjan_VerbicSicer osrednjo strateško naložbo Poslovne skupine Sava predstavlja Sava Turizem, d.o.o., ki je največja ponudnica turističnih storitev v Sloveniji, v zadnjih letih pa skupščine Save potekajo v njihovih hotelih (pred tem na Bledu in Termah 3000). Današnje skupščine se je tudi tokrat udeležil Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), mag. Kristjan Verbič, ki se je pred obiskom Lendave mudil na Dunaju, kjer se je - v okviru mednarodnih poslovno-investitorskih programov Invest to Slovenia - investo.si in International Investors` Network - investo.international - dogovarjal o številnih priložnostih za sodelovanje na mednarodnih dogodkih v letu 2015 in 2016 (na fotografiji Predsednik VZMD z mag. Antonom Levstekom - Slovenski kulturni center Korotan).


Sorodne VIDEO REPORTAŽE in prispevki:

 

VIDEO REPORTAŽA z včerajšnje skupščine družbe Sava ter poročilo o sočasnem dogajanju na skupščini družbe Petrol

 

PETROL, SAVA - na današnjih skupščinah VZMD aktivno s svojimi štirimi pooblaščenci, ki so prejeli kar 1.367 pooblastil

PETROL, SAVA - zadnji dan za oddajo pooblastil - pooblaščenca VZMD pri Petrolu (mag. Košak, dr. Mejak) predlagata skrajšanje roka izplačila dividend, pri Savi (ga. Kavšek, mag. Verbič) pa nasprotujeta predlogu za nove-stare člane nadzornega sveta

VIDEO POROČILO z današnje skupščine PETROLA - predstavnika VZMD s 1.099 pooblastili delničarjev, nasprotnim predlogom ter konstruktivnimi pobudami in vprašanji dr. Mirana Mejaka, člana Sveta VZMD (Ljubljana, maj 2011)

SAVA - posebna revizija izvedljiva le še prek sodišča, ob zadostni podpori delničarjev - POZIV VZMD k podpori in podpisu priloženega pooblastila odvetniški družbi - vse stroške postopkov prevzema VZMD (Ljubljana, junij 2011)

VIDEO REPORTAŽA z včerajšnje burne skupščine družbe Sava - VZMD (s 1.329 pooblastitelji) podprl vse predloge za uvedbo posebne revizije ter podal še dodaten predlog, a so bili vsi zavrnjeni - uspešna naveza KAD, SOD in NFD (Kranj, junij 2011)

SAVA - izteka se zbiranje pooblastil za pomembno skupščino; doslej prispelo 1.783 pooblastil, rok za oddajo je jutri - tudi preko sistema EuroVote - VIDEO PREZENTACIJA (Ljubljana, junij 2011)

SAVA - začetek zbiranja pooblastil 14.871 delničarjev za skorajšnjo skupščino, tokrat tudi preko sistema EuroVote - VIDEO PREZENTACIJA (Ljubljana, maj 2011)

VZMD.TV - poročilo z včerajšnje 16. skupščine družbe Sava, d.d. (Ljubljana, junij 2010)

SAVA - izjemen odziv pri zbiranju pooblastil za današnjo skupščino - pooblastila oddalo kar 3.119 delničarjev oz. 10,82 % celotnega kapitala (Ljubljana, junij 2010)

SAVA - zadnji poziv vsem delničarjem ob skorajšnjem izteku zbiranja pooblastil za 16. skupščino (Ljubljana, junij 2010)

SAVA - vsi delničarji prejemajo pooblastila za 16. skupščino - priprava organiziranega zbiranja tokrat zaupana VZMD (Ljubljana, maj 2010)


 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 57 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international