VZMD je preko predstavnika Sekcije Color (v ustanavljanju) na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za sodni preizkus primernosti denarne odpravnine (8,56 EUR za delnico), ki jo je glavni delničar Helios, d.d., na 15. skupščini družbe Color, d.d., dne 21. 8. 2009, sprejel kot primerno odpravnino za prenos delnic 2378 malih delničarjev na svoj račun. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prepričani, da bi pravična denarna odpravnina morala znašati znatno več, kot si jo je na skupščini Colorja sprejel Helios. Že iz podatkov skupščinskega gradiva izhaja, da predstavljajo zadržani dobički družbe iz preteklih let kar cca. 77 % odpravnine. Torej, če/ko bo družba po iztisnitvi edinemu delničarju Heliosu izplačala dobiček, bo prejkoslej jasno, da je ta iztisnil male delničarje za pičlih 10 % knjigovodske vrednosti delnice, medtem ko sta zadržani in letni dobiček večja, kot je Helios - ob samemu-sebi sprejeti višini »primerne« odpravnine - plačal za vse delnice družbe. VZMD poziva iztisnjene delničarje Colorja, da se pridružijo vloženi tožbi.


Z vpisom sklepa 15. skupščine družbe Color, industrija sintetičnih smol, barv in lakov, d.d., o prenosu delnic v register, so prešle vse delnice manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja - družbo Helios, sestavljeno podjetje za kapitalske naložbe in razvoj, d.d., ki je imetnik delnic, ki presegajo 90 % osnovnega kapitala. Skupščina je ob tem pooblastila upravo družbe Color, da na podlagi vpisa sklepa o prenosu delnic na glavnega delničarja v register pri Centralni klirinško depotni družbi, d.d., Ljubljana, poda nalog in sklene pogodbo za prenos delnic izdajatelja Color z računov manjšinskih delničarjev na račun glavnega delničarja.

Pri tem je Helios, kot glavni delničar, dolžan manjšinskim delničarjem plačati denarno odpravnino v znesku 8,56 EUR za vsako delnico. Glavni delničar bo upravičencem, za katere bo imel popolne in pravilne podatke za izplačilo, denarno odpravnino brez obresti izplačal v roku 15 dni po vpisu sklepa o prenosu delnic v sodni register. Okrožno sodišče v Ljubljani je dne 26. 8. 2009 s sklepom pod opr. št.: Srg 2009/22797, v sodni register vpisalo navedeni skupščinski sklep. Objava predmetnega vpisa je bila opravljena isti dan, torej 26. 8. 2009.

Strokovni sodelavci VZMD ocenjujejo, da je denarna odpravnina v višini 8,56 EUR za delnico občutno prenizka, saj ne upošteva premoženjskega in profitnega stanja družbe na dan 21. 8. 2009 in zato ne pomeni primerne denarne odpravnine. VZMD svoje stališče utemeljuje z navedbami, ki jih je mogoče zaslediti v skupščinskem gradivu. Iz njih namreč izhaja, da predstavljajo zadržani dobički družbe iz preteklih let protivrednost cca. 77 % ponujene odpravnine. Nadalje, če bi družba po iztisnitvi glavnemu delničarju izplačala dobiček, bi glavni delničar iztisnil manjšinske delničarje za cca. 10 % knjigovodske vrednosti delnice. In še, zadržani dobiček in letni dobiček sta večja, kot bi glavni delničar po ob ponujeni višini »primernega« nadomestila plačal za vse delnice družbe.

Zgoraj opisana dejstva kažejo na potrebo po sodni presoji višine denarne odpravnine, saj je očitno, da znaša pravična denarna odpravnina znatno več, kot pa izhaja iz predloga glavnega delničarja, ki je bil potrjen na skupščini družbe. Zgolj neodvisna, nepristranska in poštena cenitev namreč lahko pokaže dejansko vrednost delnice družbe po stanju na dan 21. 8. 2009. VZMD ob tem tudi zahteva, da sodišče imenuje poravnalni odbor izvedencev za preizkus menjalnega razmerja, saj bo le tako mogoče celostno oceniti vrednost družbe in na tej podlagi določiti primerno denarno odpravnino.

VZMD poziva vseh 2378 iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev Colorja, da se pridružijo vloženi tožbi. Vse dodatne informacije so na voljo na kontaktnih številkah in naslovih VZMD, vsak delovnik med 9.00 in 18.00.

Značke: iztisnitev