Na sedežu družbe Kemofarmacija, d.d., se je pred dobro uro zaključila 16. skupščina delničarjev, na kateri je bilo prisotnega 97,11 % kapitala oziroma 811.139 delnic/glasov z glasovalno pravico. Sprejeti so bili vsi predlagani sklepi dnevnega reda. Za VZMD in male delničarje, je bilo poleg izglasovanja delitve dividend 8,43 € bruto na delnico, posebej pomembno glasovanje o pooblastilu upravi za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic po ceni od 16 do 50 € za delnico (kar je precej manj od dosedanjega cenovnega okvira od 50 do 65 €) in sicer z izključitvijo prednostne pravice delničarjev pri odprodaji ter pooblastilom upravi za umik lastnih delnic brez soglasja skupščine.

skupscina kemofarmacija

 
Nasprotni predlog, ki ga je VZMD podal glede na obrazložitev predsednika uprave, da je nakupovanje v sklad lastnih delnic namnejeno izključno možnosti izstopa malih delničarjev iz lastniške strukture Kemofarmacije ( v kateri ima nemško podjetje Celesio, AG, Stuttgart, v lasti preko 93 %), ni bil dan na glasovanje, saj je bil sprejet prvotni predlog uprave, zato je VZMD napovedal možnost izpodbijanja omenjenega sklepa.
 
 
Kot je izpostavil predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič je možnost odprodaje delnic malih delničarjev po pošteni ceni tudi predmet delniškega sporazuma, ki mu je v okviru VZMD doslej prostopilo 30 od preostalih 86 malih delničarjev družbe. Za zagotovitev izstopa malih delničerjev po pošteni ceni je VZMD sporžil tudi sodni postopek za odprodajo delnic (sell-out) ter v zvezi s tem opravil pogajanja s predstavniki večinskega lastnika Celesio, AG, Stuttgart.

Značke: skupščina