Intenzivni skupščinski teden se je danes nadaljeval s skupščinami družb GORIŠKE OPEKARNE, d.d., INTARA, d.d., NTU, d.d., CENTER CVETLIČARNA, d.d., M1, d.d. in KOVINTRADE, d.d.

Na skupščini družbe INTARA je bilo prisotnega 54,77 % kapitala z glasovalno pravico in se je se je - poleg delničarjev M1, d.d. (49,65 %), CENTER CVETLIČARNA, d.d. (4,95 %), in COPANTER, d.o.o. (0,08%), ki jih je zastopal Tomaž Pogorelec - udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal 0,17 % prisotnih glasov. Skupščina se je seznanila z bilančnim dobičkom, ki je konec leta 2017 znašal 843.036,85 € in ostaja nerazporejen. Ob dejstvu ne-izplačevanja dividend je mag. Verbič poslovodstvo družbe povprašal o možnostih kakršnegakoli donosa za delničarje - bodisi v obliki dividend, bodisi v obliki izstopa manjšinskih delničarjev iz družbe oz. prodaje njihovih delnic pod primernimi in poštenimi pogoji. Direktor družbe Saša Grgić je ob tem pojasnil, da o možnostih izstopa manjšinskih delničarjev iz družbe resno razmišljajo ter ob tem dodal, da so dobrodošle tudi izkušnje in predlogi VZMD. O delitvi celotnega bilančnega dobička bo tako skupščina odločala v prihodnjih letih oz. takoj, ko bodo našli ustrezno rešitev za izstop manjšinskih delničarjev iz družbe

Bilančni dobiček se ni delil niti na skupščini družbe CENTER CVETLIČARNA, kjer je bil poleg mag. Verbiča prisoten le še glavni delničar, družba M1, d.d. (95,97 %). Predsednik VZMD, ki je zastopal tudi delnice združene v programu »Delniška OPORA«, je imel tako na skupščini 0,31 % glasov. Tudi v tem primeru je mag. Verbič vodstvo družbe in predstavnika glavnega delničarja povprašal o možnostih za izstop malih delničarjev iz družbe pod primernimi pogoji oz. drugih možnosti donosa za delničarje. V družbi je namreč 137 malih delničarjev, pri čemer jih ima kar 88 svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, saj – najverjetneje zaradi visokih borzno-posredniških stroškov ­– svojih delnic še niso prenesli na trgovalni račun ali k »Delniški OPORI«. Tudi v tem primeru je Direktorica družbe, Mojca Pogorelec, zatrdila da o omenjeni problematiki razmišljajo in iščejo rešitve, tudi spričo dejstva, da ob izplačilu dividend po novem nastajajo dodatni stroški. Podobno kot v primeru družbe INTARA naj bi o delitvi celotnega bilančnega dobička odločali na prihodnjih skupščinah, oz. ko bo sprejeta ustrezna rešitev za izstop manjšinskih delničarjev iz družbe. Skupščina je za konec ponovni mandat podelila članom nadzornega sveta, ki bodo tako tudi poslej: Mitre Koliševski, Dejan Bjelobaba in Andrej Andoljšek. 

Tudi po skupščini družbe M1, so delničarji ostali brez dividend, saj je imela z 12.581 delničarji konec leta 2017 le 22.936,74 € bilančnega dobička. Poleg delničarjev Copartner, d.o.o. (88,85%) in BPD FIDA, d.o.o. (0,09%), se je skupščine udeležil le še Predsednik VZMD, ki je skupaj z delnicami, vključenimi v »Delniško OPORO« pri VZMD, zastopal 1,18 % prisotnih glasov. Tudi v tej družbi ima večina (11.584) delničarjev svoje delnice še vedno na ukinjenih registrskih oz. trgovalnih računih. Glede na visoke stroške nadaljnjega imetništva ter ob dejstvu, da družba ni - in kot vse kaže tudi v prihodnje - ne bo izplačevala dividend, so v VZMD že začeli pogovore o možnosti skupne prodaje delnic v okviru »Delniške OPORE«, kamor je svoje delnice z ukinjenih registrskih računov doslej preneslo že preko 300 delničarjev družbe M1. Ob tem v VZMD vse preostale delničarje vabijo, da se tovrstni skupni prodaji čim prej pridružijo. Delničarji, ki imajo svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, lahko k »Delniški OPORI« pristopijo z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za prenos pa lahko osebno oddajo v vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana) ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru utegne KDD zahtevati dodatna dokazila o istovetnosti.

Na skupščini celjske družbe KOVINTRADE je bilo prisotnega 84,55 % kapitala z glasovalno pravico. Delničarji so potrdili predlog Uprave in Nadzornega sveta, da se - od 3.391.972,00 € bilančnega dobička - 148.952,10 € nameni za delitev dividend v višini 1,10 € bruto na delnico, 40.000,00 € se nameni za nagrado Upravi, 10.000,00 € pa za nagrado Nadzornemu svetu. VZMD je sicer za skupščino pripravil 2 nasprotna predloga. S prvim je predlagal, da bi se dividenda povečala na 4,50 € bruto na delnico, oz. skupno 609,349,50 €. Izplačilo nižje (prvotno predlagane) dividende namreč po prepričanju VZMD ne bi bilo racionalno z vidika številnih manjšinskih delničarjev, saj žal za njih po novem izplačilo dividend povzroči stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v nekaterih primerih celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem s tem povzroča realni minus. V VZMD so bili tudi mnenja, da je razmerje med prvotno predlaganim skupnim zneskom namenjenim za izplačilo dividend in zneskom namenjenim za nagrade Upravi in Nadzornemu svetu neustrezno, saj znesek predstavlja dobro tretjino vseh izplačanih dividend. V primeru nesprejema takšnega nasprotnega predloga je VZMD predlagal še drugi nasprotni predlog, po katerem bi bilančni dobiček ostal nerazporejen ter bi se o njegovi uporabi in izplačilu višjih dividend odločalo v prihodnjih letih.

Predsednik Uprave, Marko Staroveški, je ob tem pojasnil, da je bila prvotno predlagana višina dividende oblikovana ob soglasju bank upnic, zato višje izplačilo dividend ni mogoče. Predsednik VZMD je ob tem vendarle izrazil zadovoljstvo, saj je bil na lanskoletni skupščini nasprotni predlog VZMD za delitev dividend zavrnjen zaradi postopka prestrukturiranja (MRA), ki se v zadnjih časih pogosto uporablja tudi kot izgovor za ne-izplačevanje dividend. Uprava družbe Kovintrade pa je v tem času uspela z bankami upnicami doseči dogovor o izplačilu vsaj dela dobička. Navkljub relativno nizkemu izplačilu dividend v VZMD pozdravljajo pozitiven primer, ki dokazuje, da se kljub obveznostim do bank upnic, lahko dogovori za izplačilo dividend.

Na skupščini družbe GORIŠKE OPEKARNE je glavni delničar RGO, upravljanje naložb, d.o.o., sprejel sklep o Prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, pri čemer je kot primerno denarno odpravnino ob iztisnitvi določil 0,20 € na delnico. Strokovni sodelavci bodo v kratkem oblikovali mnenje o primernosti denarne odpravnine ter po potrebi pričeli s postopkom sodne preveritve njene primernosti. Tudi delničarji družbe NTU so danes ostali brez dividend, saj skupščina ni odločala o delitvi bilančnega dobička, ki je konec leta 2017 znašal 288.525,42 €.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev