Na včerajšnji skupščini Istrabenza sta Petrol in NFD (slednji ponovno, kakor že na skupščini Mercatorja!) preprečila izvolitev predstavnika malih delničarjev v Nadzorni svet. Tako se ponovno zastavlja vprašanje, v čigavem partikularnem interesu je, da ostaja mesto v nadzornem svetu nezapolnjeno. Zadostne večine namreč ni prejel nihče od petih kandidatov, ki so jih predlagali Petrol, Finetol, KD Kapital in VZMD. Kandidat, predlagan s strani VZMD, je prejel 34,21 % podporo. Sicer je bilo na skupščini iz naslova organiziranega zbiranja pooblastil s strani VZMD zbranega 4,22 % kapitala.

 

Včeraj, 28. avgusta 2008, se je v portoroškem hotelu Slovenija odvijala 12. skupščina Istrabenza, d.d., ki je postregla s številnimi, bolj ali manj pričakovanimi, predlogi. Na skupščini je bilo zastopanega kar 89,7 odstotkov kapitala in kljub temu, da je še pred skupščino kazalo, da bo kar 49 odstotkov kapitala ostalo brez glasovalnih pravic, so imeli glasovalno pravico prav vsi prisotni delničarji. Prejšnji teden je namreč Maksima Holding, d.d., pod taktirko Igorja Bavčarja (večinski lastnik prek FB Investicij), 17 odstotkov Istrabenza prodala družbi KD Kapital, d.d., čemur je sledila odločba Urada za varstvo konkurence, da družbe Maksima Holding, Maksima Invest, NFD Holding, Finetol in Diamond, ki so podpisale dogovor o lastniškem sodelovanju, ne kršijo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.


Največ nasprotnih predlogov je na skupščini podal Petrol, uspel pa je zgolj s predlogom za višjo dividendo, ki bo tako znašala 3,79 evra bruto na delnico, kar je dodatnih 16 milijonov evrov več, kot je za dividende sprva nameravala nameniti Uprava Istrabenza. S kandidati, predlaganimi za Nadzorni svet, pa ni bil uspešen niti največji delničar (s kandidatom Viktorjem Barago), niti ostali, ki so se potegovali za to »prestižno« mesto. Svoja kandidata sta šele na sami skupščini, poleg Petrola, z nasprotnimi predlogi predlagala še Finetol (Miran Korošec) in KD Kapital (Janez Bojc), Petrol je nato svojo srečo poizkusil še ob točki razširjenega dnevnega reda, ko je z nasprotnim predlogom na omenjeno mesto predlagal mag. Alenko Vrhovnik Težak, nato pa je enako možnost podaje nasprotnega predloga utemeljeno zahtevalo še VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov s kandidatom mag. Kristjanom Verbičem, za katerega se je sicer glasovalo že pri eni od prejšnjih točk dnevnega reda, in sicer v okviru predloga Nadzornega sveta Istrabenz, d.d., in nasprotnega predloga VZMD - enkrat za devetmesečni in enkrat za štiriletni mandat. Pri tem je mag. Verbič prejel 34,21 % odstotno podporo .


Sicer sta holdinška družba Istrabenz, d.d., in VZMD sklenila dogovor o skupni izvedbi organiziranega zbiranja pooblastil delničarjev družbe Istrabenz, d.d., s čimer je bilo omogočeno učinkovito zastopanje vseh delničarjev Istrabenza. Na ta način so lahko tudi delničarji, ki se sami skupščine niso mogli udeležiti, brez kakršnihkoli dodatnih stroškov, izrazili svojo voljo glede konkretnih predlogov skupščinskih sklepov. Organizirano zbiranje pooblastil je bilo izjemno uspešno, saj je na naslov VZMD prispelo 2.547 oziroma 195.459 delnic, kar predstavlja kar 31 odstotkov vsega kapitala v lasti malih delničarjev ter 3,78 % celotnega kapitala. Navkljub temu mali delničarji tudi tokrat v Nadzornem svetu niso dobili predstavnika.


Po koncu skupščine je predsednik Uprave Istrabenza Igor Bavčar povedal, da ga veseli, da so imeli glasovalne pravice vsi delničarji in da je zadovoljen s podeljenima razrešnicama Upravi in Nadzornemu svetu, na kateri je Petrol sicer že napovedal izpodbojni tožbi, da pa se ne strinja z dejstvom, da bo morala družba delničarjem izplačati višje dividende, na kar je izpodbojno tožbo napovedala Maksima Holding
Značke: skupščina