Vprašnje za skupščino MARLES 26 8 2022

Današnje skupščine družbe MARLES, d.d., se je - poleg največjega delničarja in izvršnega direktorja, Leopolda Poljanška (skupaj s SPIRA PET, d.o.o., je zastopal 84,61 % vseh delnic) - udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal delnice civilne družbe »Delniška OPORA«. Poleg nasprotnega predloga, s katerim je mag. Verbič predlagal delitev dobre polovice, od skupno 6,5 mio € bilančnega dobička, je na skupščini zastavil tudi vprašanja, glede ravnanja družbe v primeru iztisnitve malih delničarjev iz družbe KD GROUP, d.d.

Nasprotni predlog ni bil sprejet, zato delničarji ostajajo brez dividend, mag. Verbič pa je napovedal možnost sodnega izpodbijanja takšnega sklepa. Ker je bila družba MARLES imetnica 2.024 delnic družbe KD GROUP in je bila tako konec minulega leta, skupaj s preostalimi malimi delničarji, iztisnjena iz družbe, je na poslovodstvo družbe naslovil več vprašanj v zvezi s tem povezanimi postopki. Izražen je bil namreč resen dvom o primernosti višine ponujene denarne odpravnine, ki jo je sam sebi sprejel glavni delničar, KD, d.d. Zaradi navedenega je Leopold Poljanšek (kot zastopnik Marlesa) že na skupščini KD GROUP napovedal izpodbijanje sklepa o iztisnitvi, po skupščini pa sprožil postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine. Predsednik VZMD je zato na Upravo in Nadzorni svet naslovil vprašanje, kaj sta postorila za zaščito interesov družbe in njenih delničarjev. Marles je namreč že sproženi postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine umaknil kmalu po vložitvi, in sicer brez vsakršnih pojasnil. Zato se pojavlja upravičen sum oškodovanja družbe Marles in njenih delničarjev, ali celo pridobitev neposredne koristi na račun družbe in njenih delničarjev, s strani poslovodstva, ki je takšno odločitev sprejelo, ob neznanih pogojih in razlogih.

V VZMD pričakujejo, da bosta Uprava in Nadzorni svet na zastavljeno vprašanje podala pisni odgovor, ki ga družba primerno objavi oz. z njim seznani vse delničarje. Izvršni direktor Poljanšek pa je na skupščini pojasnil, da zaradi odsotnosti odvetnika ne ve, v kakšnem stanju je trenutno postopek, ter da se odločitev o umiku vloženega sodnega postopka sprejel sam, vendar se nanaša na letošnje leto in zato naj ne bi bila predmet letošnje skupščine.  


Sorodna sporočila:

KD GROUP – VZMD vložil Predlog za sodni preizkus primernosti denarne odpravnine za preko 2.100 iztisnjenih malih delničarjev – družba izkazuje 124 mio € sredstev in 97 mio € knjigovodskega kapitala - petek, 25.03.2022

KD GROUP – poslednja skupščina z iztisnitvijo/razlastitvijo 6.020 malih delničarjev za skupno 2,58 mio €, pri čemer jih bo kar 4.088 ostalo brez vsaj 1,35 mio € - VZMD napovedal izpodbijanje sklepov - torek, 28.12.2021


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si