Finance, Rok Pikon, 29. 10. 2015

Delajte biznis, poslovno okolje je spet dobro!Slovenija je na lestvici Svetovne banke o preprostosti poslovanja dosegla najboljši rezultat v zadnjih štirih letih in je med 189 državami na 29. mestu, izenačena s Slovaško.
Slovenija je v zadnjem letu prehitela države, kot so Ruanda, Armenija, Bolgarija in Črna gora, ter tako postala do poslabolj prijazna kot katerakoli afriška, bližnjevzhodna ali centralnoazijska država.
Svetovna banka 189 držav oceni na podlagi desetih meril: Sloveniji je letos uspel skok na področju insolvenčnih postopkov (lani 42. mesto, letos 12.), pridobivanja gradbenih dovoljenj (lani 90. mesto, letos 71.), zaščite malih delničarjev (lani 14., letos 7. mesto) in na področju čezmejnega trgovanja (lani 53., letos 1. mesto). Še vedno pa obstajata dve težavi, ki imata, žal, precejšen vpliv na poslovno okolje: učinkovitost sodstva pri reševanju sporov (lani 122., letos 117. mesto) in pridobivanje posojil (lani 116., letos 126. mesto). Skoki na nekaterih področjih so posledica spremembe metodologije.
Zakaj zdaj ta skok?
»Očitno je spremenjen insolvenčni zakon prinesel nekaj pozitivnih rezultatov, predvsem v smeri večje prožnosti insolvenčnih postopkov, Id pod različnimi pogoji omogočajo tako dolžniku kot tudi upniku učinkovito pravno varstvo, s končnim ciljem iskanja najboljšega poplačila upnikov,« uvrstitev komentirajo na Gospodarsld zbornici Slovenije (GZS). »Ne smemo pa spregledati tudi precej bolj aktivne vloge določenih državnih institucij in tudi ključnih finančnih institucij, Id so sprožile in tudi končale nekaj največjih primerov prestrukturiranja v Sloveniji. Torej gre za kombinacijo zakonske ureditve ter posledično tudi večjega angažmaja in strokovnosti pa tudi volje za uspešnejše prestrukturiranje slovenskega gospodarstva,« pravijo predstavnild gospodarstva v odgovoru, Id sta ga pripravilaDarja Močnikin Igor Knez.
Sodišča še vedno prepočasna
Glede sodnih postopkov je po mnenju GZS očitno, da smo še preveč togi in da potrebujemo učinkovitejše postopke ravnanja v sodnih zadevah. »Rezultat na tem področju je že stalnica Slovenije in je jasno vidno,da nismo dosegli večjega napredka. Vse prevečkrat so zadeve vrnjene na prvo stopnjo, vse prevečkrat prihaja do izogibanja obravnav, postopld pa so še vedno predolgi, čeprav se zaostanki z določenimi pozitivnimi ukrepi vseeno zmanjšujejo - vendar prepočasi,« pravijo. Najbolj seje po lestvici Svetovne banke v Sloveniji poslabšalo pridobivanje posojil, saj imajo banke kljub nižjim obrestnim meram po oceni GZS še vedno previsoke posojilne standarde.

 

Medij: Finance
Rubrika: Dogodki in ozadja
Avtorji: Unknown
Teme: mali delničarji
Datum: Čet, 29. okt.. 2015