Delo, Maja Grgič, Čet, 03. dec.. 2015 

Glaserjevi posli pod lupo NPUGlaserjevi posli pod lupo NPU Preiskave Štiri osebe sumijo zlorabe položaja pri dokapitalizaciji Perutnine Ljubljana - Na dan, ko je Slovenska industrija jekla (Sij) objavila prevzemno namero za odkup delnic Perutnine Ptuj, so obe družbi obiskali kriminalisti. Policija menda štiri člane uprave Perutnine sumi zlorabe položaja pri izvedbi dokapitalizacije družbe. Mali delničarji ocenjujejo, da bi domnevno lahko šlo za 2,5 milijona evrov koristi.

Neuradno kriminalisti skupaj preiskujejo 13 oseb. Kako konkretno naj bi predsednik in člani uprave Perutnine Ptuj (PP) - Roman Glaser, Milan Čuš, Nada Kranjc in Tone Čeh - zlorabili položaj, v policiji niso razkrili. Po neuradnih informacijah pa so se pod drobnogledom kriminalistov znašli postopek izbire dokapitalizatorja družbe in opcijske pogodbe, s katerimi je uprava ptujske družbe Siju prodala več kot polovični delež v Holdingu PMP, ki je desetodstotni lastnik PP. Uprava Pertutnine je namreč v postopku dokapitalizacije, v kateri je sama izbirala vlagatelja, s Sijem, ki je v večinski lasti ruskega Dilona, brez vednosti drugih lastnikov sklenila omenjeno pogodbo za delnice Holdinga PMP, za katere so jeklarji menda odšteli sto evrov na delnico. To pa po oceni Društva malih delničarjev Slovenije (MDS) pomeni, da so Glaser, Čuš, Kranjčeva in Čeh za delnico pertuninske družbe prejeli 14,24 evra, kar je 6,24 evra več, kot je Sij odštel za ostale delnice družb in kot bo za delnico ponudil v prevzemni ponudbi (to je osem evrov). 

PMP ima še nekaj manjših naložb, a glavnina je lastništvo v Perutnini Ptuj. S to prodajo naj bi si štirje člani uprave domnevno pridobili finančno korist.MDS je med drugim tudi zaradi tega že septembra policiji naznanil sum storitve več kaznivih dejanj, nadzor nad tem pa je uvedla Agencija za nadzor vrednostnih papirjev (ATVP). »Vsi vpleteni so sicer nad preiskavo zelo presenečeni, mnogi tudi prizadeti, vendar s preiskovalci korektno in profesionalno sodelujejo,« so sporočili iz PP. Dodali so, da so bile poslovne odločitve, ki bi lahko bile predmet preiskave, pravno preizkušene in verificirane na vseh organih odločanja, zato pričakujejo, da se bodo preiskovalna dejanja čim prej zaključila. Iz Sija so sporočili, da je na sedežu družbe sicer bila policijska preiskava, »vendar izključno zaradi pridobivanja dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, nepovezanih z družbo Sij«. Zatrdili so še, da Sij ni osumljenec v postopku, ravno tako ni med osumljenci nihče izmed zaposlenih družbe. Glede nadzora ATVP pa so pojasnili, da jih je ta pozval le k obrazložitvi posla in da proti njim niso sprožili nobenega postopka. STRAN 3

 
Medij: Delo
Rubrika: Naslovna stran
Avtorji: Maja Grgič
Teme: mali delničarji
Datum: Čet, 03. dec.. 2015