TV SLOVENIJA 1, 12.11.2015, DNEVNIK, 19.20
Nova uprava Pivovarne Laško UnionELEN BATISTA ŠTADER: Nizozemski pivovarski velikan Heineken, ki je oktobra dokončno postal lastnik Pivovarne Laško je danes na skupščinah pivovarn Laško in Union v nadzorna sveta imenoval svoje člane. Potrdili so tudi nova statuta, ki podaljšujeta mandat uprave s petih na sedem let. Do zdaj štiričlanski upravi pa naj bi nizozemski lastnik kmalu dodal še tri svoje člane. Upravo skupne družbe, ki bo imela sedež v Ljubljani, bo še naprej vodil Dušan Zorko.
MARKOŠTOR: Heineken, ki je z 21 milijardami letnega prometa tretja največja pivovarska skupina na svetu, je lastnica Laške pivovarne postala sredi oktobra, ko so lastnikom nakazali 120 milijonov evrov kupnine. Obe pivovarni, tako Laško kot Union, v Sloveniji ostajata, ni pa še jasno, katera vrsta pijač se bo proizvajala v kateri izmed polnilnic.
DUŠAN ZORKO (predsednik uprave Pivovarne Laško Union): Heineken ima v portfoliu vse, od vod, piva, ciderjev, sokov, karkoli boste našli po svetu, bo nekje Heineken zraven. Drugo pa je, kako bomo mi vso te širino naših blagovnih znamk upravičevali v smislu ekonomike.
ŠTOR: Glede prodaje določenih blagovnih znamk še razmišljajo. Če pa bo do tega prišlo, bodo poskrbeli, da bodo dobile odgovornega lastnika. Kot je bil to primer Radenske in Fructala, dodaja Zorko. Nizozemci so vrnili tudi vse dolgove, ki so jih imeli Laščani, tako da družba nima več nobenega dolga do naših bank oziroma države.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo mali delničarji Slovenije): Kar pomeni, da bodo lahko na leto 23 do 25 milijonov, ki so prej plačevali za obresti, bodisi namenili za poplačila lastniškega dolga ali pa dali v razvoj.
ŠTOR: Nizozemci bodo v prihodnjih dneh opravili še zadnji korak k 100odstotnemu lastništvu, objavili bodo prevzemno ponudbo, v kateri bodo preostalim delničarjem ponudili enako ceno, kot so jo velikim lastnikom, 25,56 evra za delnico. Glede odpuščanj pa: število zaposlenih bo zmanjševali na mehak način z upokojevanjem.
 
Medij: TV Slovenija 1
Rubrika: Dnevnik
Avtorji: Marko Štor
Teme: mali delničarji
Datum: Čet, 12. nov.. 2015