KANAL A, 02.09.2015, SVET, 18.42

Perutnina Ptuj_v_roke_SIJ_aGREGOR TREBUŠAK: Piščanci Perutnine Ptuj v Slovenski industriji jekla imenujejo težko metalni piščanci. In zakaj je pomembno kako jih kličejo? Zato ker je naš največji perutninar Perutnina Ptuj, ki na leto proda 75 odstotkov celotne slovenske prodaje perutninskega mesa, prišel v roke, oziroma v roke SIJ-a. Natančneje v roke Andreja Zubitskega, večinskega lastnika Slovenske industrije jekla. Roman Glasar, dolgoletni prvi mož Perutnine pa naj bi zaprto kapitalizacijo to ruskemu lastniku tudi omogočil. Seveda ne zastonj, so prepričani nekateri, ampak kako pa. No več Karmen Lugarič.
KARMEN LUGARIČ: Pravijo mu kralj piščancev. Roman Glaser, prvi mož Perutnine Ptuj.


ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): Pa moram reči, da to že počenjam 40 let, tega nič ni novega.
LUGARIČ: Je pa nov tale obrat za vzrejo piščancev pod milim nebom in 40 milijonska dokapitalizacija Perutnine s strani Zubitskijeve Slovenske industrije jekla. Piščanci ne bodo jekleni pravijo, pomeni pa razpršitev naložbe za nas. Od jekla, do pečenih piščancev torej.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo malih delničarjev): Kaže da je uprava favorizirala edinega ponudnika, ki ga je izbrala SIJ.
LUGARIČ: Ni pa možnosti dokapitalizacije ponudila vsem delničarjem Perutnine. In nato na dražbi prodala ostanek delnic tistima, ki sta se za Perutnino zanimala. Ruskkemu SIJ-u ali ukrajinskemu prehrambenemu velikanu MHP.
STANKOVIČ: In bi zmagal tisti, ki bi največ ponudil. Morda bi to bil SIJ, mi proti SIJ-u nimamo nič. Menimo pa, da je uprava Perutnine Ptuj zavedla tako delničarje, kot nadzornike, kot vse ministre in SDH.
LUGARIČ: A to še ni vse. Uprava je svoje delnice obljubila SIJ-u. Tako bo postal SIJ 56 odstotni večinski lastnik. In zakaj SIJ-u in ne Ukrajincem.
GLASER: Seveda to je neposredno tudi določen konkurent Perutnini Ptuj in bi lahko tudi vplival na takšen ali pa drugačen način, neposredno poslovanje družbe. In seveda to, da je SIJ ponudil tudi najbolj fer ceno.
LUGARIČ: A pošten priliv bo očitno dobila predvsem uprava, ne pa tudi vsi delničarji.
STANKOVIČ: Bodo ti štirje menedžerji dobili za eno delnico preko 14 evrov, hkrati bomo pa mali delničarji po vsega 8 evrov.
LUGARIČ: In še to. država bo s celim manevrom padla na 13 odstotno lastništvo, kljub temu, da je v klasifikaciji naložb opredelila Perutnino Ptuj kot pomembno naložbo. Torej da ohrani 25 odstotni delež. Tega kljub temu ni zavarovala.

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Lugarič Karmen
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 02. 09. 2015
Termin: 18:42
Trajanje:3