TV SLOVENIJA 1, 27.08.2015, DNEVNIK, 19.30

Perutnina rabi_svež_kapitalJASMINA GREGOREC: Perutnina Ptuj s 3600 zaposlenimi je tik pred dokapitalizacijo, o kateri bodo morali v ponedeljek sicer glasovati še delničarji. Štirideset milijonov naj bi v naše največje živilsko predelovalno podjetje vložila Slovenska industrija jekla, ki je v lasti Rusov. Mali delničarji dokapitalizaciji nasprotujejo, pa tudi vodstvu Perutnine ne zaupajo več.
GABRIJELA MILOŠIČ: Svež kapital je bile eden ključnih pogojev, da so banke Perutnini Ptuj odobrile reprogram posojil v skupni vrednosti skoraj 100 milijonov evrov.
ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): Mi bomo torej na skupščini v ponedeljek predstavili delničarjem potencialno najpomembnejšega ali pa najugodnejšega ponudnika za dokapitalizaciji, ki ga je potrdil tudi nadzorni svet.
MILOŠIČ: Slovenska industrija jekla v ruski lasti naj bi Perutnino dokapitalizirala s 40 milijoni evrov, polovico od tega bo namenila za poplačilo kreditov.


GLASER: Perutnina bo prešla v klasične komercialne kreditojemalce in seveda tudi na tej strani se bo zmanjšala izpostavljenost Perutnine Ptuj do bančnega konzorcija.
MILOŠIČ: Dokapitalizacijo, ki naj bi omogočila boljše poslovanje in razvoj ptujskega živilskega velikana, naj bi sicer podprla perutninarska zadruga in holding PMP, ki ga obvladujejo perutnini menedžerji. Neznanka ostaja odločitev Merkurja in Kada, je pa dokapitalizaciji naklonjen gospodarski minister Počivalšek.
ZDRAVKO POČIVALŠEK (minister za gospodarstvo): Podpiramo vsa prizadevanja, tako tudi to prizadevanje za dokapitalizacijo, ki bi pomenila stabilizacijo tega podjetja.
MILOŠIČ: Mali delničarji bodo glasovali proti dokapitalizaciji in podelitvi razrešnice upravi Romana Glaserja, zoper upravo bodo celo predlagali nezaupnico, in sicer zaradi naknadnega popravljanja poslovnih bilanc za leto 2013.
GLASER: Mi nič drugega nismo napravili, kot smo bilanco 2014 sčistili, s tistimi pripombami, ko je bil zadržek s strani revizorjev, to je legalno, poslovno normalno.
MILOŠIČ: Sicer pa je Perutnina Ptuj lani ustvarila 266 milijonov evrov prihodkov in poslovanje končala z dobičkom 5,6 milijonov evrov.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Gregorec Jasmina
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 27. 08. 2015
Termin: 19:30
Trajanje:2