TV SLOVENIJA 1, 13.11.2015, DNEVNIK, 19.32

Podravka prevzema Žito (1)ELEN BATISTA ŠTADER: Sedem mesecev po podpisu prodajne pogodbe s Podravko se prevzem Žita, našega največjega odkupovalca in predelovalca žita končuje. Hrvaška Podravka je že pridobila 70 odstotkov delnic Žita. Z malimi delničarji se o odkupu še niso dogovorili. Kmetje pa se bojijo, da bo novi lastnik zdaj prednost dajal hrvaškim pridelovalcem žita.
FLORJAN ZUPAN: Čeprav Podravka v prevzemni ponudbi ponuja za dobra evra višjo ceno kot je na borzi, pa več kot 8.000 malih delničarjev še vedno ni sprejelo prevzemne ponudbe.
IGOR ŠTEMBERGER (BPH Ilirika): S te strani seveda je morebiti oklevanje delničarjev zanje ne povsem ekonomsko dobro, glede na to, da novega postopka ne bo.
ZUPAN: Podravka je pridobila že dobrih 70 odstotkov delnic, prevzemna ponudba poteče 23. novembra in po tem datumu bo delnice umaknila in iztisnila male delničarje. Uprava, ki ima v lasti skupaj 5 odstotkov je ponudbo sprejela, pa pravi, da bo novi lastnik ohranil večino blagovnih znamk.
JANEZ BOJC (predsednik uprave Žita): Mi, se pravi ohranimo vse tiste zadeve, ki jih iščejo pač potrošniki. In če potrošniki želijo imeti, to se pravi slovenske proizvode, s slovenskim poreklom, bodo to vsekakor tudi imeli.
ZUPAN: Kmetje od katerih je Žito doslej odkupovalo večje količine žit pa so zaskrbljeni.
RADKO FIRBAS (kmet): Tuji lastniki trgovskih verig ščitijo svoje in tak se bo verjetno zgodilo tudi z Žitom.
ZUPAN: Skupina Žito je po devetmesečju za odstotek zvišala prihodke, dobiček pa je upadel za več kot desetino. Prihodnji teden pred iztekom prevzemne ponudbe, bo še skupščina delničarjev, kjer bo novi lastnik zamenjal nadzorni svet. Ali bo sledila tudi sprememba v upravi pa bomo še videli.
Medij:TV Slovenija 1
Rubrika:Dnevnik
Avtorji:Florjan Zupan
Teme:mali delničarji
Datum:Pet, 13. nov.. 2015