• Medij: STA
  • Datum objave: petek, 30.04.2021

STA VZMD SKUPŠČINI ZT 30 4 2021

Ljubljana, 30. aprila (STA) - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) predlaga, da Zavarovalnica Triglav letos izplača 3,5 evra bruto dividende na delnico, kar je dvakrat toliko, kot predlagata uprava in nadzorni svet, so sporočili iz zavarovalnice. Skupščina bo o obeh predlogih odločala 25. maja.

Uprava in nadzorni svet zavarovalnice predlagata, da ta letos izplača dividende v višini 1,70 evra bruto na delnico oz. skupno 38,6 milijona evrov. O uporabi ostalega dela bilančnega dobička v višini slabih 51 milijonov evrov bi delničarji odločali na naslednji skupščini.

Skupni predlagani znesek za dividende predstavlja 53-odstotni delež konsolidiranega čistega dobička zavarovalnice za leto 2020 in petodstotni dividendni donos, je ob objavi sklica skupščine prejšnji teden zapisalo vodstvo Zavarovalnice Triglav.

VZMD pa predlaga izplačilo dividende v višini 3,50 evrov bruto na delnico, kar utemeljuje z dobrim poslovanjem v lanskem in predlanskem letu. Med drugim tudi meni, da je družba sposobna takšnega izplačila brez negativnih vplivov ali ovir njenim načrtom, so danes sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

"S strani uprave in nadzornega sveta prvotno predlagane višine dividende - 1,70 evra bruto na delnico - ne moremo označiti za atraktivno, kot jo želi predstaviti družba. Takšna višina dividenda je celo nižja od tiste, ki bi jo družba lahko predlagala, upoštevaje - sicer zelo vprašljiva - priporočila in omejitve Agencije za zavarovalni nadzor," so zapisali v združenju. Od leta 2015 do leta 2019 je družba vsako leto delila dividende v višini 2,50 evra bruto na delnico, so spomnili.

Uprava Zavarovalnice Triglav se z vsebino nasprotnega predloga ne strinja. "Predlog je v neskladju z omejitvijo, ki jo določa Agencija za zavarovalni nadzor za uveljavljanje izjeme od njenega stališča neizplačevanja dividend pred letošnjim septembrom, ob tem pa tudi v zadostni meri ne upošteva vidika previdnosti glede ohranjanja finančne stabilnosti skupine Triglav v še vedno prisotnih razmerah velike negotovosti," so navedli.

Skupščina Zavarovalnice Triglav bo konec maja sicer odločala tudi o novih nadzornikih. Štirim dosedanjim nadzornikom namreč junija poteče mandat, ena mesto v nadzornem svetu pa se je izpraznilo že lani, ko je z mesta članice odstopila Nataša Damjanovič. Za nove nadzornike so predlagani dosedanji član nadzornega sveta Andrej Andoljšek ter Tomaž Benčina, Branko Bračko, Jure Valjavec in Peter Kavčič.