• Medij: STA

STA17052023

Celje, 16. maja - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je za skupščino Cinkarne Celje, ki bo 14. junija, vložilo nasprotni predlog, po katerem bi družba letos v nasprotju s predlogom uprave vendarle izplačala dividende. Predlaga, da se za izplačilo dividend nameni 23,4 milijona evrov, kar je tri evre bruto na delnico, dividende pa bi izplačali v 2024.

Vodstvo Cinkarne Celje je sredi aprila napovedalo, da letos ne načrtuje izplačila dividend, saj je družba prejela državno pomoč za omilitev posledic energetske krize. Če bi izplačala del dobička, bi morala prejeta sredstva z obrestmi vrniti, to pa bi zanjo pomenilo večjo premoženjsko škodo. Tako vodstvo delničarjem predlaga, da bilančni dobiček za lani v višini 25,01 milijona evrov ostane nerazporejen.

Drugače medtem menijo v VZMD. Kot izhaja iz nasprotnega predloga, ki ga je danes na spletni strani Ljubljanske borze objavila Cinkarna Celje, bi za dividende namenili pretežni del bilančnega dobička za lani, nerazporejenih pa bi ostalo 1,6 milijona evrov. Po predlogu združenje bi dividende izplačali prvi teden leta 2024.

Kot so v VZMD navedli v obrazložitvi, že uprava in nadzorni svet družbe navajata, da bi v primeru, če bi se to izkazalo kot primerno, prihodnje leto na izredni skupščini skladno z dividendno politiko predlagali izplačilo dividend iz bilančnega dobička za leto 2022. "V VZMD ne vidimo zadržkov, da ne bi delničarji o takšnem izplačilu odločali že na letošnji redni skupščini ter se na tak način izognili nepotrebnim stroškom izrednih skupščin in čakanju na izplačilo dividend," so zapisali.

Prepričani so, da je družba sposobna predlaganega izplačila dividend, brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom. "Izplačilo dividende bo ugodno vplivalo tudi na male delničarje, ki iz naslova imetništva svojih delnic vsako leto plačujejo vse višje stroške finančnih posrednikov," so izpostavili v VZMD in ob tem tudi opozorili na določilo zakona o gospodarskih družbah, da je sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini štirih odstotkov osnovnega kapitala.

Lani so delničarji Cinkarne Celje prejeli dividende v višini 31,89 evra bruto na delnico. Skupščina je takrat podprla nasprotni predlog VZMD, medtem ko sta uprava in nadzorni svet družbe predlagala 21 evrov bruto na delnico, kolikor je znašala tudi v letu 2021.

Največji posamični lastnik Cinkarne, ki je lani ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje in 42,3 milijona evrov čistega dobička, je sicer Slovenski državni holding s 24,4-odstotnim lastniškim deležem, sledi Modra zavarovalnica, ki ima v lasti 20,2 odstotka delnic.