http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=157538
Anketa o predlogu novele zakona o delniških knjigah
Kako komentirate predlog novele zakona, da naj bo javna delniška knjiga o nematerializiranih vrednostnih papirjih dostopna samo še delničarjem?
Matej Tomažin, samostojni finančni svetovalec: Manjša dostopnost delniških knjig širši javnosti postavlja lastništvo nad vrednostnimi papirji ob bok drugim vrstam premoženja, kot so depoziti, vzajemni skladi ter nepremičnine.

S tem se bo izgubila neka preglednost, po drugi strani pa bo mogoče privabila tiste investitorje, ki ne želijo biti vidni."
Karel Lipnik, Ilirika: "To je nekako logično, saj ima javna delniška knjiga neke negativne posledice, predvsem za male delničarje. Primeri, da so mali delničarji evidentirani kot nejavni, so v svetu povsem običajni. Po drugi strani pa bi bilo bolje, da bi to naredili podobno, kot je na primer v Nemčiji in Veliki Britaniji. Tam so delnice malih delničarjev evidentirane pri delnicah družb, ki so skrbnice njihovih delnic (torej pri borznoposredniških hišah) in da so delničarji neposredno javni le v tistem delu, ki se nanaša na neki odstotek lastništva. Zaradi javnega interesa pa mislim, da je dobro, da je razvidno in javno, kdo so veliki delničarji."
Kristjan Verbič, predsednik združenja malih delničarjev: " Slišal sem, da je v pripravi novela zakona in da obstaja tudi več različic. Vendar je, preden bo ugledala luč sveta in prišla v vladno obravnavo, ne morem komentirati. Sicer pa načeloma lahko rečem, da je seveda bolje, da je javna delniška knjiga dostopna le še delničarjem."
Harald Karner, mali delničar: "To ima prednosti in slabosti. Prednosti so, da imajo tisti, ki so delničarji, možnost vpogleda v delniško knjigo. Pri tistih, ki niso delničarji, pa bi bilo manj ponudb za prodajo delnic. Zadeva je bedasta, saj postaneš delničar že, če kupiš eno samo delnico. Postati delničar javne delniške družbe tako ni težko. Če zdaj hočemo, da tisti, ki niso delničarji, ne bi imeli vpogleda v delniško knjigo, tem tega ne bomo preprečili."



Medij: Finance.si (Splet)
Avtorji: Sovdat Petra,Pušnik Manja
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Novice
Datum: 05. 07. 2006