Dnevnik.si, 27.08.2007

Ljubljana -  Nedavna lastniška premetavanja delnic Velane sprožajo ugibanja o načrtih direktorja in velikega lastnika Velane Leopolda Poljanška. Zlasti ali se pripravlja na to, da bi se skupaj s solastnikom in direktorjem podjetja Brest-Pohištvo Mitjem Strohsackim pod ceno dokopal do Velane in njenega premoženja.

Direktor Velane Leopold Poljanšek naj bi se poskušal skupaj z drugim največjim lastnikom (prek podjetja Brest-Pohištvo) in predsednikom nadzornega sveta Velane Mitjem Strohsackim pod ceno dokopati do Velaninega zemljišča ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Tega scenarija se bojijo tudi preostali lastniki Velane. 

Leopold Poljanšek prek podjetja Slosys in Mitja Strohsack imata skupaj uradno že dobrih 46 odstotkov delnic, po informacijah, ki smo jih dobili od drugih lastnikov, pa naj bi že obvladovala polovico lastništva. Nekateri ob tem namigujejo, da je v španovijo vključen tudi razvpiti finančnik Igor Lah, ki pa povezave s Poljanškom, Strohsackom in podjetjem Slosys odločno zanika.

Velana je zanimiva zlasti zaradi svojih nepremičnin na elitni lokaciji ob Šmartinski cesti v Ljubljani, v bližini zemljišča Droge Kolinske, ki tudi načrtuje selitev. Koliko zemljišča ima Velana, nam ni uspelo izvedeti, po približni oceni pa se razprostirajo na nekaj deset tisoč kvadratnih metrih. Preostali lastniki se bojijo celo uresničitve najbolj črnega scenarija, da bi Poljanšek in Strohsack, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Velane, nekdaj uveljavljeno podjetje za izdelavo zaves potopila in potem zaslužila s prodajo zemljišč. Na vprašanje, kako komentira očitke, da se ne trudi najbolj, da bi izboljšal poslovanje Velane, zato, da bi ceneje prišel do nepremičnin, Poljanšek odgovarja: »Z ekipo se trudimo za čim boljše poslovanje družbe. V letu 2006 smo v tekstilni panogi dosegli nadpovprečne rezultate.« Vprašanja, ali lahko zanika naše informacije, da se skupaj s Strohackom in Lahom zavzema, da bi prišel do Velaninih nepremičnin, Poljanšek ni komentiral, češ da ga ne razume. O oddelitvi nepremičnin na novo družbo pa pravi, da o tem odloča skupščina, ne pa direktor. Podobna vprašanja smo prek elektronske pošte in po faksu poslali tudi Strohsacku, vendar na njih v tednu dni ni odgovoril.

Na nedavni skupščini delničarjev sklep, da se osnovni kapital Velane poviša za polovico, tako da bi imel Poljanšek ob predhodnem soglasju nadzornega sveta možnost izključiti predkupno pravico obstoječih delničarjev, ni bil izglasovan. Če bi bil, bi lahko Velano dokapitaliziralo podjetje po njegovi izbiri. Na tak način bi lahko Poljanškova ekipa povečala lastništvo v Velani na več kot 75 odstotkov, kolikor je potrebno tudi za oddelitev nepremičnin Velane v novo družbo.

Nepremičninski strokovnjak, ki je želel ostati neimenovan, pravi, da je vrednost Velaninih nepremičnin odvisna od urbanističnih sprememb. Če bi bilo tam mogoče graditi stanovanja, bi se cena danes gibala od 500 do 1200 evrov za kvadratni meter, odvisno od tega, koliko nadstropne bi lahko bile stanovanjske hiše. To pomeni, da bi lahko Poljanšek s partnerji z Velaninimi nepremičninami zaslužil nekaj deset milijonov evrov.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića bodo predlog urbanističnega razvoja Ljubljane do leta 2025 sprejemali jeseni, potem pa bo dva meseca v javni razpravi. Na vprašanje, ali je že prejel Velanino pobudo za spremembo prostorskoureditvenega plana, je odgovoril, da ne ve, ker je prejel nekaj tisoč različnih vlog za spremembo urbanističnih načrtov.