• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: četrtek, 02.11.2017

 Batagelju uspelo zamenjati nadzornikeMarjanu Batagelju je uspelo zbrati dovolj podpore za zamenjavo nadzornikov v Certi holdingu. Nasprotna stran mu zaradi tega že napoveduje izpodbojne tožbe in vnovično presojo legitimnosti skupščine pred sodišči. Nataša Bucik Ozebek

Na skupščini delničarjev Certe holdinga je največjemu lastniku holdinga, podjetniku Marjanu Batagelju oziroma njegovi družbi Postojnska jama, uspelo zamenjati nadzornike in si s tem utrditi pozicijo največjega delničarja. V nadzornem svetu bo sedel sam, poleg njega pa še odvetnik Žarko Tatalovič in vodja financ v Postojnski jami Marko Simšič.

S tem so Batageljeva ekipa in njegovi podporniki zavrnili predlog nasprotnega tabora ostalih večjih lastnikov. Na skupščini so potrdili poslovno poročilo za lansko leto in upravi ter prejšnjim nadzornikom podelili razrešnico. »Kaj je bilo v preteklosti,

ne vem, sem smo prišli, da prinesemo nov razvoj,« je Batagelj komentiral, kako je lahko ne glede na vse penpetije dal razresmco vodstvu m nekdanjim nadzornikom.

Batagelj eve rešitve in poglede na reševanje cerkljanskega turizma in gospodarstva je po besedah njegovega zastopnika podprlo več kot 70 odstotkov prisotnih delničarjev. Zanj je denimo glasovala tudi družba Ilirika, ki je še pred Batageljem tudi sama odkupovala delnice Certe holdinga za neznanega kupca. Na nasprotno stran so se postavili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, ki jih vodi Kristjan Verbič, podporniki civilne iniciative Ozaveščena Cerkljanska, drugi največji delničar Jožef Močnik in Sergej Racman z družbo Alea Iacta. Prav vstop slednjega v lastništvo holdinga je bilo v zadnjih dneh veliko presenečenje za Cerkljansko. Združenje malih delničarjev, Močnik in Racman so že napovedali izpodbojne tožbe na vse sprejete sklepe.

Civilna iniciativa zapustila skupščino

Na skupščini je bilo prisotnih 47,2 odstotka glasovalnih delnic oziroma 76,36 odstotka kapitala, devet prijavljenih delničarjev oziroma njihovih pooblaščencev pa se skupščine na koncu ni udeležilo. »Skupščine smo se udeležili, v nadaljevanju pa nismo želeli sodelovati na samovoljnem shodu, ki ga je vodil odvetnik Bojan Pečenko,« je po skupščini povedal odvetnik in član civilne iniciative Sebastjan Kerčmar in napovedal, da se bodo s skupščino in njeno legitimnostjo znova ukvarjala sodišča. »Skupščina bo nelegitimna in nezakonita,« je zatrdil. Zmotilo jih je dejstvo, da je skupščino vodil isti odvetnik kot lani. Razplet lanskoletne skupščine pa je bil klavrn - višje sodišče je večino njenih sklepov razglasilo za nične.

Zaradi lanskoletne izkušnje z burno skupščino in grožnje s podtaknjeno bombo so letos srečanje delničarjev spremljali številni varnostniki, ki so že od opolnoči varovali stavbo, kjer je potekalo glasovanje.

Cerkno je bilo medtem pod budnim nadzorom policije. Nekaj zapletov je bilo pred samo skupščino, ko so se navsezgodaj zjutraj sporekli varnostniki nasprotnih si strani (vsaka je naročila svoje) in nato spet tik pred skupščino, ko varnostniki nanjo niso hoteli spustiti nekaterih delničarjev, ki so že oddali pooblastilo za zastopanje drugim osebam, nato pa tik pred zdajci pooblastilo preklicali in se skupščine želeli udeležiti še sami. Ob vseh varnostnih ukrepih sta tako sama skupščina kot dogajanje ob njej potekala mirno in bila na veliko bolj kulturni ravni kot lani. x

Ob vseh varnostnih ukrepih sta tako sama skupščina kot dogajanje ob njej potekala mirno in bila na veliko kulturnejši ravni kot lani.

823.000 delnic (ki jih zastopajo imetniki glasovalnih pravic) je na skupščini podprlo sestavo novega nadzornega sveta z Marjanom Batageljem na čelu, 223.000 pa jih je bilo proti.

  • Medij: Dnevnik
  • Avtor: Nataša Bucik Ozebek
  • Teme: Podjetja
  • Datum objave: četrtek, 02.11.2017
  • Stran: 4