• Medij: Delo.si

1639430.2e16d0ba.fill 800x450

Skupščina delničarjev 

Največji slovenski telekomunikacijski operater bo delničarjem dividende razdelil v dveh obrokih

Telekom Slovenije je delničarjem razdelil predlanski dobiček, ki ga lani ni mogel oziroma smel, ker je prejel državno pomoč zaradi visokih cen energentov. Delničarji bodo prejeli 6, 2 evra dividende za delnico, tako da bo za dividende izplačanih 40, 3 milijona evrov.

Karel Lipnik

Dividende bodo delničarjem izplačane v dveh enakih obrokih, prvi del 22. marca, drugi pa 23. avgusta. VZMD je predlagal, da se delničarjem izplača dividenda v enem obroku, pri čemer se dividenda razdeli hkrati z morebitno delitvijo dividend redne letne skupščine delničarjev.

Vprašanje pa je, ali bo Telekom predlagal delitev dividend tudi na redni letni skupščini delničarjev, ki bo predvidoma 20. junija. Telekom, ki je lani prejel pomoč zaradi visokih cen energije, ni smel izplačati dividend v lanskem letu, prav tako ne sme deliti dobička, ustvarjenega v letu 2023. Če bo to naredil, mora vrniti prejeto državno pomoč.

Vseeno pa bi Telekom lahko tudi na redni letni skupščini delničarjem ponudil izplačilo dividend iz nerazdeljenih dobičkov preteklih let. Vendar ta odločitev ni povsem v rokah uprave, ampak je odvisna od računovodskih pravil. Telekom je na včerajšnji skupščini namreč razdelil skoraj ves bilančni dobiček, in da bi lahko delil dividende tudi poleti, bi se moralo sprostiti del kapitalskih rezerv.

Letos za naložbe ves denarni tok

Telekom Slovenije je lani, po svojih ocenah, ustvaril približno 38 milijonov evrov čistega dobička, kar je nekoliko več kot predlani. Oceno je družba predstavila novembra lani ob preložitvi četrtletnih rezultatov in načrtov za letos. Operater je imel lani težave zaradi visokih stroškov električne energije, poleg tega je imel tudi nekaj škode zaradi poplav. Rezultati lanskega poslovanja Telekoma bodo znani na začetku aprila, ko bo tudi jasno, ali je lahko oblikoval bilančni dobiček iz dobičkov preteklih let.

Letos skupina, ki je največji ponudnik telekomunikacijskih storitev v Sloveniji in na Kosovu, načrtuje približno triodstotno rast prihodkov, dosegli naj bi 717 milijonov evrov. To naj bi zadoščalo za slabo šestino večji dobiček kot lani. Velik izziv bodo letos investicije, saj Telekom načrtuje kar 236 milijonov evrov naložb. To pomeni, da bo za naložbe porabljen ves ustvarjeni denarni tok iz poslovanja.

Telekom Slovenije je delničarjem razdelil predlanski dobiček, ki ga lani nI mogel oziroma smel, ker je prejel državno pomoč. Foto Leon Vidic