• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: sobota, 04.03.2023

DNEVNIK LIVAR

Poslovanje Livarja seje lani izrazito izboljšalo. Potem ko so številni mali delničarji v postopku prisilne poravnave ostali brez lastništva v Livarju, so njegovi novi lastniki, med katerimi je tudi nekdanji finančni minister Uroš Čufer, postali kupci terjatev do Livarja.

Kot vse kaže, bo nekdanji finančni minister Uroš čufer s preprodajo Livarja iz Ivančne Gorice, v prevzem katerega se je leta 2019 podal s podjetji, povezanimi z britanskim finančnim skladom Anacap, dobro zaslužil.

V Livarju so lani ustvarili 67 milijonov evrov prihodkov iz prodaje, kar v primerjavi z letom 2021 pomeni 22-odstotno rast. Poleg višjih cen izdelkov sta k tolikšni rasti prodaje prispevala reorganizacija prodajnega portfelja in povečevanje deleža mehansko obdelanih ulitkov z višjo dodano vrednostjo, so pojasnili v Livarju. Denarni tok iz poslovanja, eden od temeljnih kazalcev podjetja, ki prikazuje, koliko sredstev podjetjem ostane za vračilo posojil, naložbe in izplačilo dobičkov, je znašal 4,7 milijona evrov. To je bilo za dobro tretjino več kot predlani. Doseženi EBITDA je sicer tudi pomemben kazalec pri določanju kupnine v prevzemnih poslih. V primerjavi z letom 2021 se je čisti dobiček Livarja lani skoraj podvojil in je znašal 2,62 milijona evrov. Za dobrih 27 odstotkov, na 13,8 milijona evrov, se je leta 2021 povečal kapital, medtem ko so se finančne obveznosti znižale za približno 10 odstotkov oziroma dober milijon evrov.

Livar je že naprodaj

Anacapov nakup terjatev do Livarja in kasneje sprožena prisilna poravnava, v kateri je brez lastništva v Livarju ostalo okoli 260 malih delničarjev, sta dvigovala veliko prahu. Po več ocenah razlastninjenje malih delničarjev ni bilo neizogibno. Mali delničarji so brez lastništva ostali, potem ko sta Anacap in v Sloveniji ustanovljeno podjetje ECP Tactical Opportunities, v katerem imata Čufer in Ugur Yildirim (ki tako kot Čufer zastopa Anacap v Sloveniji pri odkupovanju slabih terjatev) vsak po polovični lastniški delež, od bank upnic odkupila terjatve v nominalni višini 15 milijonov evrov in nato del njih v prisilni poravnavi pretvorila v lastniški kapital Livarja. S tem manevrom so novi lastniki pridobili skoraj 95-odstotni lastniški delež, pri čemer je bil 81,5-odstotni lastniški delež preknjižen na odvetniško družbo Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so pred dvema letoma med drugim opozorili, da Čufer in Yildirim delničarjem onemogočata, da bi družbo dokapitalizirali in s tem zavarovali svoje premoženje: »Dokapitalizacija bi rešila umetno ustvarjeno insolventnost, ki sta jo zakuhala prav Anacap in ECP TAC OP, in delničarjem dala možnost, da ohranijo svojo naložbo, navadnim upnikom pa omogočila višje poplačilo njihovih terjatev. Čufer je zatrdil, da je bil pred začetkom prisilne poravnave Livar insolventen in nelikviden: »Stanje je bilo slabše, kot smo pričakovali. V postopku prestrukturiranja je bilo v Livarju doseženo zelo visoko povečanje dodane vrednosti. Od več medsebojno nepovezanih virov smo izvedeli, da je Livar že naprodaj, čeprav se prodajni postopek še ni začel. Čufer je dejal, da so se znašli na točki, ko je finančno prestrukturiranje Livarja zaključeno, in da obstajajo možnosti za optimizacijo poslovanja ter za razvoj in rast družbe, za kar pa so potrebne investicije. Posamezne naložbe so v veliki meri odvisne tudi od tega, kdo bo novi lastnik Livarja oziroma s katerimi livarskimi posli se bo ukvarjal. S precejšnjo gotovostjo lahko napovemo, da Anacap in ECP TAC OP s prevzemom in prodajo Livarja ne bosta zaslužila »le« dvakratnika, temveč mnogokratnik sredstev, vloženih v nakup terjatev. Po naših podatkih so bile 15-milijonske terjatve do Livarja sicer nabavljene za okoli 10 milijonov evrov. x