POP TV, 13.12.2013, 24 UR ZVEČER, 21:05

Dokapitalizacija treh_največjih_bank (1)MIHA DROZG: Potem ko se je vlada včeraj od razkritju skoraj pet milijardne bančne luknje odločila, da bo tri največje državne banke, NLB, NKBM in Abanko, dokapitalizirala, je že padel predlog za ustavno presojo novele zakona o bančništvu. Vložili so ga v Društvu malih delničarjev, saj so prepričani, da je možnost, ki v izrednih ukrepih Banki Slovenije omogoča razlastitev imetnikov podrejenih obveznic, neustavna. No, država bo z dokapitalizacijo razlastila tudi skoraj tri tisoč malih delničarjev, ki bodo ostali brez vloženega premoženja. Nova Ljubljanska banka jih ima na današnji dan slabih dva tisoč, Abanka dobrih tisoč in pozor, več kot 96.700 jih ima Nova kreditna banka Maribor. Ti delničarji so zaradi tega danes razumljivo jezni.


MIMOIDOČA 1: Katastrofa. Začudena sem, da se je kaj takega lahko zgodilo, ja. Ni mi všeč to in ne zaupam več banki kreditni.
MIMOIDOČA 2: Takrat so vsi zaupali v banko, ne. Najbolj si je mislil, najbolj na najboljšem je, če kupi delnice banke, ne. 
MIMOIDOČA 3: Saj to je ravno, ker banki bi naj zaupal vsak, na koncu pa vidiš rezultat, kje si, ne. 
JANA UJČIČ (novinarka): Zdaj bi vam ta denar verjetno prišel prav, ne. 
MIMOIDOČA 2: Ma, sigurno, sigurno v teh časih bi prišel prav, ne. 
DROZG: Če s tem ne bodo ovirali preiskave, bodo bančni podatki postali javni, je za Studio ob 17ih obljubila premierka Alenka Bratušek. Če bo potrebno, če torej sodelovanje bank ne bo takšno, kot je treba, bo vlada spremenila tudi zakonodajo. Pristojni, ki ne bodo želeli sodelovati z organi pregona, pa bodo morali oditi. 

 

Medij: POP TV
Avtorji: Drozg Miha,Ujčič Jana
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur zvečer
Datum: 13. 12. 2013 
Termin: 21:05
Trajanje: