RA SLOVENIJA 1, 08.06.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.50
O predlogu zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, bo državni zbor odločal že na julijski seji, torej ta mesec. Sprejemal bo besedilo, ki ga je v postopek vložila vlada, saj je parlamentarni odbor za zdravstvo danes odločil, da predlog, ki ga je sicer prvega vložila Slovenska nacionalna stranka, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Takoj, ko bo zakon sprejet, obravnavali ga bodo po nujnem postopku, pa bo že romal na Ustavno sodišče, saj je, tako trdi Zmago Jelinčič, v več členih ustavno sporen. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Preoblikovanje Vzajemne bi se po Jelinčičevem predlogu odvilo po zavarovalniški zakonodaji, nekdanji zavarovanci Vzajemne, niti Zavod za zdravstveno zavarovanje, pa ne bi imeli posebnih pravic, kot te med drugim predvideva vladni predlog. Vladni tudi predvideva predhodno dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor in med drugim 75 odstotkov udeležbo na skupščini, ki mora o preoblikovanju odločiti z 90 odstotno večino. Zmago Jelinčič.
ZMAGO JELINČIČ: V Slovenski nacionalni stranki smo se namreč odločili, da bomo zaradi kršitve vsaj štirih členov ustave Republike Slovenije, šli v ustavno presojo tega zakona.
LOVINČIČ: Kršena naj bi bila ustavna pravica enakosti pred zakonom, do zasebne lastnine in dedovanja, ter do svobodne gospodarske pobude. Da gre za zelo restriktiven predpis meni tudi recenzent vladnega zakona Miha Juhart. Bi zakon zdržal ustavno presojo?
MIHA JUHART: Seveda pri tako konkretnih določbah, kot jih pa ta zakon vsebuje so pa lahko kakšne procedure tudi mogoče sporne, samo recimo ocena ali je zdaj 90 procentna večina ali je 75 procenta, na koncu, je na koncu stvar tehtanja interesov.
LOVINČIČ: Svoj pogled na Vzajemno je v imenu sekcije Vzajemna pri Združenju malih delničarjev predstavil Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Da Vzajemna zavarovalnica z drugimi soustanovitelji ustanovi hčerinsko družbo, v kateri ohrani večinski delež in hkrati v tej hčerinski družbi razvija ostale zavarovalne produkte.
LOVINČIČ: Ali je sploh nujno, da se Vzajemna preoblikuje pa dr. Juhart pravi.
DR. JUHART: Ne, saj v tem je smisel, saj poglejte, saj je bila ustanovljena kot družba za vzajemno zavarovanje, kot družba, ki naj nudi poceni produkt, ki naj ne strmi za donosom na kapital, ampak k nizki ceni, k nizki ceni storitve.
LOVINČIČ: Teoretično je tako lahko zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne sprejet že do konca tega meseca.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 08. 06. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:3