RADIO KOPER, 24.05.2007, POSLOVNE INFORMACIJE PRIMORSKE, 17.00
V začetku tedna so se na skupščini sestali delničarji Droge Kolinske. Odločali so o izključitvi manjšinskih delničarjev iz družbe. Že pred skupščino ni bilo dvomov, da bo sklep, ki ga je predlagal Istrabenz, izglasovan. Istrabenz ima namreč v lasti skoraj 94-odstotni delež. Proti plačilu 16 evrov za delnico bodo delnice Droge Kolinske prenesli na Istrabenz. Eden od malih delničarjev je napovedal izpodbojno tožbo, saj meni, da cena ni poštena. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič.


KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Mi smo v tem procesu dogajanja, prevzemanja Droge Kolinske večkrat pozvali male delničarje, da se naj odzovejo, da je možno skupaj povezano doseči boljše pogoje. Zdaj je prišlo do sklepne faze, do iztisnitve in na skupščini je eden od malih delničarjev napovedal izpodbojno tožbo. Mi seveda smo s tem v zvezi bili že prej v kontaktu, hkrati pa bomo tudi pri nadaljevanju in morebitni pripravi tožbe ponudili vso strokovno pomoč, da bi se vsaj iz naslova tega posameznega primera lahko doseglo morda boljše pogoje.
NOVINARKA: Sicer pa naj bi bila po mnenju nekaterih ekonomistov izključitev malih delničarjev trend, ki ga je pričakovati tudi v drugih podjetjih. Morda celo v Istrabenzu, če se bodo uresničile napovedi o managerskem odkupu. Istrabenz je prevzem Droge Kolinske sicer sklenil konec marca, potem ko je isto družbo prevzel lani. Z zadnjim prevzemom so ponovno oživele govorice o prodaji Droge Kolinske, saj lahko Istrabenz glede na visok lastniški delež sam odloča o vseh pomembnejših statusnih in organizacijskih spremembah. negotova usoda prehrambenega podjetja naj bi bila tudi razlog za odstop Roberta Ferka iz mesta predsednika uprave. Od aprila Drogo Kolinsko vodita Slobodan Vučičević in Milena Štular.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Poslovne informacije Primorske
Datum: 24. 05. 2007
Termin: 17:00
Trajanje:2