RA SLOVENIJA 1, 11.06.2007, PROGRAM A1, 16.39
Mali delničarji, nekdanji in sedanji, zaposleni v ravenskih železarskih družbah so danes v Ljubljani pripravili protestni shod. Z njim so želeli izraziti nestrinjanje z ravnanjem vlade ob nedavni privatizaciji jeklarskih družb. Ne morejo se namreč sprijazniti z dejstvom, da jim vlada, preden je prodala večinski delež Slovenske industrije jekla, ni poravnala 15-letnega dolga. Novi lastnik ruski Koks je sicer delničarjem pred kratkim ponudil 190,7 evra za delnico, vendar ti menijo, da je to vsaj dvakrat premalo.


PETRA KOS: Dejstvo je, da so pred desetletjem ravenski delničarji slepo zaupali državi in neizplačane plače, da bi železarske družbe rešili pred stečajem, pretopili v delnice, seveda z roko v roki z obljubo, da bi kasneje lahko sodelovali pri lastninjenju sistema, o čemer govorita tudi dva zakona o privatizaciji Slovenskih železarn. Danes pa so se, kot pravijo protestniki, njihova pričakovanja razblinila v nič, saj je država pred kratkim enostransko spremenila model privatizacije in jih tako pri prodaji obšla.
PROTESTNIK 1: 91., 92., 93. leta smo se odpovedali 100% plačam in smo dobivali 75% plače. In so nam obljubili pri prodajah vseh, da bomo dobili mladi delničarji izplačane vse delnice v celoti.
PROTESTNIK 2:Oškodovani so bili predvsem mali delničarji na račun države, ker država je pod ceno prodala slovenskega konja, se pravi slovensko industrijo jekla, ker, mislim da, ta zadeva danes je šele začetek.
PROTESTNICA 1:Vzeli so nam denar, vzeli pa nam niso tistega srca, ko smo z veseljem dali za to državo. Zdaj zahtevamo samo pravice in si želimo, da bi mladi rod imel pravzaprav to, kar smo gradili vsa leta.
KOS: Njihov prispevek sanacij SIJ-a skupaj z obrestmi je danes po njihovih cenah ovrednoten na 113 milijonov evrov, kar je več, kot je znašala kupnina, ki jo je slovenska država iztržila s prodajo večinskega deleža SIJ-a ruskemu Koksu. A glede na to, da je ta že prodan, se samo po sebi postavlja vprašanje o smiselnosti zvonjenja po toči. Kaj torej konkretno protestniki pričakujejo od vlade?
JANEZ KLANČNIK (predsednik nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne): Mi zahtevamo to, da dobimo 20% poslovne deleže v najboljših družbah, za katere smo pravzaprav največ vložili in za njih šparali ne samo delnice, ampak tudi denar zato, da bomo dokupili 5% plus 1 delnica, da bi bili četrtinski lastniki, ne pa da od nas zahtevajo delnice po 10-ih letih po polovični ceni nazaj.
KOS: O tem se je vodstvo Družbe pooblaščenke Ravne popoldne pogovarjalo tudi s predstavniki ministrstva za gospodarstvo, a brez konkretnega rezultata, protestno pismo pa so pred tem posredno predali tudi predsedniku vlade Janezu Janši.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Kos Petra
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Program A 1
Datum: 11. 06. 2007
Termin: 16:39
Trajanje:3