RA SLOVENIJA 1, 27.06.2007, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 07.00
Popoldne se bodo na redni letni skupščini sešli delničarji Poslovnega sistema Mercator. Odločali bodo o spremembah statuta, dokapitalizaciji, delitvi bilančnega dobička in izplačilu dividend, pa tudi o imenovanju Srečka Kende iz Istrabenza v nadzorni svet te trgovske družbe. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Uprava in nadzorni svet Mercatorja tudi za letošnjo skupščino predlagata dokapitalizacijo oziroma izdajo novih delnic. Tokrat za razliko od lani le za 20

odstotkov osnovnega kapitala družbe, predlog pa vključuje tudi izključitev prednostne pravice obstoječim delničarjem. To določilo letos za male delničarje, povezane v Vseslovensko združenje, ki je za tokratno skupščino zbralo nekaj več kot 3 odstotke glasov, ni problematično. Predsednik združenja Kristijan Verbič.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Argumenti, ki so nam bili podani in varovalke, ki so bile tudi dodatno vključene v predlog, zagotavljajo, da je ta dokapitalizacija resnično usmerjena v strateško rast podjetja in v tem smislu seveda Vseslovensko združenje malih deležnikov nima pripomb, ker hkrati smo tudi mi oziroma mali delničarji, ki jih zastopamo, zainteresirani za rast, razvoj podjetja.
ROGELJ: Mali delničarji ob tem predlagajo izplačilo višjih dividend. Menijo, da je 6 evrov dividende na delnico namesto štirih evrov, ki jih predlaga uprava Mercatorja, upravičenih, saj je bila rast čistega dobička lani visoka. Uprava nasprotnega predloga ne podpira, saj je družba na podlagi razvojnih investicijskih, finančnih in davčnih dejavnikov v začetku leta oblikovala nov model dividendne politike. Člane nadzornega sveta, tem naj bi se po današnji skupščini pridružil tudi Srečko Kenda iz Istrabenza, naj bi skupščina za delo v minulem letu nagradila z več kot 230.000 evri bruto. Na dnevnem redu skupščine pa bo tudi poročilo o ugotovitvah posebnega revizorja za preveritev posameznih poslov družbe, ki so jih v Mercatorju izpeljali še pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Zorana Jankovića. Posebno revizijo sta na lanski skupščini zahtevali Pivovarna Laško in Pivovarna Union. Preverili smo tudi, kako nameravata o posameznih predlogih glasovati največja lastnika Mercatorja - Pivovarna Laško in Istrabenz - tudi v luči Infondove ponudbe za odkup deleža koprske družbe od paradržavnih skladov, vendar v Laškem in Kopru stališč niso razkrili.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 27. 06. 2007
Termin: 07:00
Trajanje:2