• Medij: MMC RTV SLO
  • Datum objave: sreda, 17.05.2023

 MMC CINKARNA CELJEV društvu prepričani, da vrnitev državne pomoči ne bi ogrozila finančne stabilnosti družbe

Društvo Mali delničarji Slovenije je za skupščino Cinkarne Celje podalo nasprotni predlog, po katerem bi družba od 25,02 milijona evrov bilančnega dobička za dividende namenila 21,69 milijona evrov, za povračilo državne pomoči pa 3,05 milijona evrov.

"Z vrnitvijo državne pomoči ne ogrožamo finančne stabilnosti družbe in z izplačilom predlagane dividende sledimo objavljeni dividendni politiki in krepimo zaupanje v družbo in njene delnice," so v nasprotnem predlogu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisali v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). Po njihovem predlogu bi sicer za dividende namenila 2,776 evra bruto na delnico.

Predlog po njihovih navedbah sledi spremenjeni dividendni politiki, objavljeni aprila v povzetku strategije za 2019–2023, po kateri naj bi bilo tako za poslovno leto 2023 kot tudi za poslovno leto 2022 za dividende namenjenih 50 odstotkov čistega dobička.

Ker je družba po zakonu o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize prejela nekaj več kot 500.000 evrov državne pomoči mesečno, MDS predlaga, da se 3,048 milijona evrov bilančnega dobička uporabi za takojšnje povračilo prejete državne pomoči skupaj z natečenimi obrestmi do dneva skupščine.

Ker je uprava skupaj z nadzornim svetom že namenila 18,47 milijona evrov iz poslovnega leta 2022 za druge rezerve iz dobička in so te konec leta 2022 znašale 103,36 milijona evrov, so lahko te poleg drugih finančnih sredstev "zadosten rezervni vir, ki se po potrebi delno razgradi in nameni za morebitne dokupe elektrike, če seveda ni že zakupljena v celoti, in tudi ohranitev konkurenčne prednosti brez uporabe državne pomoči", menijo v društvu.

Vodstvo za letos predlaga neizplačilo dividend

Vodstvo Cinkarne Celje predlaga, da družba letos ne izplača dividend, saj je prejela državno pomoč in bi jo morala v primeru izplačila dobička z obrestmi vrniti, to pa bi za družbo pomenilo večjo premoženjsko škodo. Predlaga, da bilančni dobiček ostane nerazporejen.

Nasprotni predlog je v torek objavilo tudi Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), ki bi za dividende namenilo 23,4 milijona evrov oz. tri evre bruto na delnico, bi pa dividende izplačalo v letu 2024, da družbi ne bi bilo treba vračati državne pomoči.

Skupščina Cinkarne Celje bo 14. junija.