• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: četrtek, 21.12.2023


stevecLjubljana (MOREL)- V tem tednu se je izteklo že 10 let od izbrisa podrejenih obveznic in delnic slovenskih bank. V vsem tem času preko 100.000 razlaščenih imetnikov delnic in obveznic v slovenski »pravni državi« še vedno čaka vsaj na učinkovito pravno sredstvo, s katerim bi lahko tudi formalno dokazali očitno dejstvo, da je bil izbris nezakonit, pretiran in utemeljen na povsem napačnih podlagah. Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je v desetletju sprožil številne postopke za razrešitev akutnega problema, ki so vselej temeljili na trdem delu in analizah široke, interdisciplinarne ekipe priznanih strokovnjakov ter tvornih predlogih ureditve, brez vsakršnih bremen za javne finance. Kljub temu vsakokratni odločevalci do dandanes niso premogli volje, da bi sanirali neslavni rekord investicij in svežega kapitala željne Slovenije, zato so se v VZMD - ob tokratni žalostni obletnici - odločil vzpostaviti projekt »SLOVENIJA - PRVA ŠVICA!« - dnevni opomnik na nesprejemljivo dolgo čakanje, ob katerem so že premnogi žal za vselej omagali.

Projekt je preprost in razumljiv: števca merita čas od dne spornega odvzema premoženja vlagateljem, do dne poravnave, sprejemljive za večino vlagateljev. En števec meri število dni za Slovenijo, drugi pa za Švico, po kateri so se številni želeli zgledovati – toliko bolj v dneh pred 33 obletnico Dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. V Švici so namreč v začetku letošnjega leta – ne da bi sploh karkoli povpraševali vlagatelje – pripojili banko Credit Suisse banki UBS, pri čemer so delničarji Credit Suisse prejeli 1 delnico UBS za 22,48 delnic Credit Suisse. Že na prvi pogled je očitno, da Švicarje daleč »prekašamo«, saj smo v Sloveniji delničarje bank – kot edini v Evropi - popolnoma razlastili in jim nismo pustili niti 1/22-ine prejšnjih delnic, »prekašamo« pa jih tudi v številu dni od izbrisa do poravnave. 

Slovenski oblastniki, ki imajo v rokah škarje in platno in so v preteklih 10 letih prihajali iz različnih političnih usmeritev oz. iz najrazličnejših delov političnega spektra in družbenih (pod)skupin, se v odnosu do razlaščenih vlagateljev niso razlikovali prav v ničemer. Očitno je torej šlo in gre za ljudi, ki verjamejo, da mora biti Slovenija bolj švicarska od Švice oz. da se mora Švica pričeti zgledovati po Sloveniji, ne pa Slovenija po Švici. Vsi ti vrli odločevalci se bodo razveselili, ko bodo na števcu »SLOVENIJA - PRVA ŠVICA!« lahko spremljali, kako Švica tudi na finančnem področju krepko »zaostaja« za Slovenijo ter bodo delovali v smeri, da Slovenija ne izgubi »prednosti«, torej v smeri, kako je mogoče po 10 letih postopke še bolj zaplesti, da se rešitev ne bi približala niti v naslednjem desetletju!

»Za vse ostale naj bo števec bridki opomnik, zakaj Slovenija še zdaleč ni in ne more biti niti druga Švica, saj se po resnični Švici dejansko ne želi zgledovati. To bo postalo še toliko bolj očitno, ko se bo števec pri Švici ustavil pri bistveno nižjem številu, kot ga že danes rekordno dosega Slovenija,« je žalostno-šegavi projekt VZMD pospremil predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. (konec)